Σε ισχύ τίθεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.Η απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην πολωνική «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρουσίασε μια γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης για την προστασία της ζωής. Σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις, η απόφαση θα δημοσιευθεί σήμερα στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”», ανέφερε στο Twitter το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών.

Η απόφαση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, έθεσε παράνομη τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι δεν είναι συμβατή με το σύνταγμα, σε απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου.
Με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απαγορεύονται ουσιαστικά όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας εξαιτίας της εγκυμοσύνης.

Μαζικές διαδηλώσεις

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για την Πολωνία, μπροστά από την έδρα του δικαστηρίου στη Βαρσοβία, καθώς και σε αρκετές πόλεις της χώρα.

Στην χώρα πραγματοποιούνται ετησίως λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις, ενώ σύμφωνα με πλήθος φεμινιστικών οργανώσεων έχουν υπολογιστεί γύρω στις 200.000 οι παράνομες αμβλώσεις ή όσες πραγματοποιούνται εκτός της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ