Η πρωτεύουσα της Ελβετίας, η Βέρνη, εξετάζει πιλοτικό σχέδιο για να επιτραπεί η πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση, σε μια ριζοσπαστική προσέγγιση στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που πιστεύεται ότι δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά αλλού στον κόσμο.
Το κοινοβούλιο της Βέρνης υποστήριξε την ιδέα, η οποία χρειάζεται ωστόσο ακόμη να ξεπεράσει την αντίθεση των αρχών της πόλης και θα απαιτήσει επίσης τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας.
Η πολιτική κατά των ναρκωτικών στον κόσμο εξελίσσεται, με το Όρεγκον, για παράδειγμα, την πολιτεία των ΗΠΑ, να αποποινικοποιεί την κατοχή μικροποσοτήτων κοκαΐνης το 2021 με στόχο τη θεραπεία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επίσης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, δεν έχουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, αν και πουθενά δεν έχουν προχωρήσει τόσο μακριά όσο η πρόταση που συζητείται τώρα στη Βέρνη.
Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην ναρκωτική αυτή ουσία μετά την κριτική που ασκήθηκε από πολιτικούς και ειδικούς ότι οι απόλυτες απαγορεύσεις είναι αναποτελεσματικές, με την πρόταση αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμη στα πρώιμα στάδιά της, να ακολουθεί δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτραπεί η νόμιμη πώληση κάνναβης.
“Ο πόλεμος στα ναρκωτικά έχει αποτύχει, και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες”, δήλωσε η Έβα Τσεν, μέλος του συμβουλίου της Βέρνης από το Κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, το οποίο συνυποστήριξε την πρόταση.

“Ο έλεγχος και η νομιμοποίηση μπορούν να τα πάνε καλύτερα από την απλή καταστολή”, σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ