Σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 49,3 εκατ. δολαρίων καταδίκασε χθες δικαστήριο της Μαλαισίας τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νατζίμπ Ραζάκ, για την εμπλοκή του στο διαβόητο πλέον σκάνδαλο 1MDB. Ο 67χρονος κηρύχθηκε ένοχος και για τις επτά κατηγορίες που τον βάρυναν στην πρώτη από τις πέντε δίκες για το πολλών δισ. δολαρίων σκάνδαλο της διαχείρισης του κρατικού αμοιβαίου κεφαλαίου 1MDB. Οι συνήγοροι του Ραζάκ κατέθεσαν έφεση και ζήτησαν προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Τα ερωτήματα γύρω από την κατάληξη των κεφαλαίων που υπεκλάπησαν βοήθησαν στην ταπεινωτική ήττα της συμμαχίας, υπό την ηγεσία του Ραζάκ, στις εκλογές του 2018. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε παράνομες προμήθειες, καταθέτοντας τα κεφάλαια στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να προσπαθήσει καν να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων, που προέρχονταν από το κρατικό αμοιβαίο κεφάλαιο.

Το εφετείο της Κουάλα Λουμπούρ καταδίκασε τον Ραζάκ για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, εγκληματική κατάχρηση εμπιστοσύνης και κατάχρηση εξουσίας. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να εξασφάλισε σχεδόν 10 εκατ. δολάρια σε παράνομες προμήθειες από την εταιρεία επενδύσεων SRC International, θυγατρική του αμοιβαίου κεφαλαίου 1MDB.

Στην αγόρευσή του, ο δικαστής Μοχάμαντ Γκαζάλι είπε ότι η εισαγγελία «απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία τις κατηγορίες εις βάρος του Ραζάκ». Ωστόσο, ο έκτος κατά σειράν πρωθυπουργός μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, απέφυγε την αυστηρότερη ποινή που είχε προτείνει ο εισαγγελέας και η οποία προέβλεπε καταδίκη δέκα ετών για κάθε μία από τις κατηγορίες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα καταδικαζόταν σε κάθειρξη 30 ετών. Στην απολογία του, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε αθώος και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει τη απόφαση. Πάντως, ο Ραζάκ απειλείται με νέες ποινές πολυετούς κάθειρξης, εξαιτίας των δεκάδων κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα που τον βαρύνουν σε τέσσερις επερχόμενες δίκες.

Ο ίδιος παραμένει, ωστόσο, βουλευτής, έχοντας επανεκλεγεί στις εκλογές του 2018, ενώ η πολιτική ισχύς του στο κόμμα Ενωμένη Μαλαισιανή Εθνική Οργάνωση παραμένει αδιαμφισβήτητη. Το κόμμα επανήλθε στην εξουσία, διαψεύδοντας τις σφυγμομετρήσεις στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, ως μέρος κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο όμως δεν συμμετείχε ο Ραζάκ.

Η καταδίκη του αναμένεται να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα και να περιορίσει την επιρροή του στα πολιτικά πράγματα. Αντίθετα, οι νομικές «περιπέτειες» του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να ενισχύσουν πολιτικά τον σημερινό πρωθυπουργό, Μουχιντίν Γιασίν – παρά το γεγονός ότι σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων φέρεται δυσαρεστημένη με τη συμφωνία που συνήψε η σημερινή κυβέρνηση με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η τράπεζα συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να καταβάλει 3,9 δισ. δολάρια στο μαλαισιανό κράτος για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο 1MDB.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ