Απεβίωσε την Πέμπτη ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής σε ηλικία 94 ετών βυθίζοντας στη θλίψη τον νομικό κόσμο.

Πλήθος κόσμου παρέστη το πρωί του Σαββάτου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, στην πολιτική κηδεία του διαπρεπούς δικηγόρου με την πλούσια πολιτική, κοινωνική και νομική δράση που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος για τον εκλιπόντα

“Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας αποχαιρετά τον Γιάννη Διαμαντή στο ταξίδι του για την αιωνιότητα. Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, αφού πρώτα κατέγραψε μια τεράστια επαγγελματική και όχι μόνο διαδρομή, επιτυγχάνοντας να καταστεί μια εμβληματική, μια εξέχουσα προσωπικότητα, τόσο ως Δικηγόρος, όσο και ως πολίτης.

Περιποιεί τεράστια τιμή στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας το γεγονός ότι ο Γιάννης Διαμαντής, υπήρξε μέλος του. Το εκτόπισμά του, έδωσε αίγλη τόσο στον Σύλλογο μας, όσο και σε εμάς, τα μέλη του. Ολοι μας, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίναμε, αποκτήσαμε μερίδιο της υπεραξίας που εκείνος εξασφάλισε για το λειτούργημά μας, με τον τρόπο που πορεύτηκε, όχι μόνον στον επαγγελματικό αλλά και στον κοινωνικό του βίο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Γιάννης Διαμαντής δεν έλαμψε μόνο στα ακροατήρια των ποινικών Δικαστηρίων αλλά υπήρξε και μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η εμβέλεια της οποίας καταλάμβανε ένα ευρύ φάσμα παρουσίας του στο γίγνεσθαι της πόλης μας. Ηταν γνωστή η άποψή του ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι επαρκής νομικός και δη των ποινικών ακροατηρίων, εάν ταυτόχρονα δεν είναι πολιτικό ον, εαν δεν έχει εμβαθύνει στην ιστορία, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στις τέχνες εν γένει.

Και ο ίδιος φυσικά ήταν απόλυτα συνεπής σε αυτή του τη θεωρία. Για το λόγο αυτό, με την ίδια άνεση και επάρκεια, προσέγγιζε όχι μόνον ποινικά θέματα, αλλά και θέματα πολιτικής, ιστορίας και τεχνών και ήταν πολλές οι συμμετοχές του σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η συμμετοχή του άλλωστε σε οποιαδήποτε εκδήλωση, εκ προοιμίου εξασφάλιζε την επιτυχία της. Γι αυτό και ήταν ανέκαθεν περιζήτητος, όχι μόνον ως ενεργός Δικηγόρος αλλά και αφού συνταξιοδοτήθηκε. Και ενώ οποιοσδήποτε άλλος με τα στοιχεία αυτά, θα μπορούσε πιθανώς εύκολα κάποια στιγμή της ζωής του να αναδείξει μία υπεροπτική ή ελιτίστικη πλευρά, με τον Γιάννη Διαμαντή δεν συνέβη ποτέ αυτό. Υπήρξε πάντα απλός, πάντα καταδεκτικός, πάντα διαθέσιμος, ένας πολύτιμος συμβουλάτορας όλων ημών των συναδέλφων, που κάποια στιγμή ζητήσαμε την πολύτιμη συνδρομή του.

Η πληθώρα και η σημαντικότητα των ποινικών υποθέσεων που χειρίστηκε, είναι γνωστές. Τη λάτρευε την ποινική Δικηγορία και τον λάτρευε κι αυτή . Δεινός ρήτωρ ως γνωστόν, δήλωνε τα τελευταία χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του, ότι ήθελε να φύγει από τη ζωή αγορεύων. Και στην ουσία κάπως έτσι συνέβη. Αγόρευε στις αίθουσες των ποινικών ακροατηρίων μέχρι τα 86 του χρόνια περίπου. Με την σοφία και εμπειρία που αναλογούσε στην βιολογική του ηλικία αλλά με την ορμή και το πάθος ενός αιώνιου νέου.

Γιάννης Διαμαντής

thessaliatv.gr

Ο Γιάννης Διαμαντής είχε έναν μοναδικό τρόπο να γοητεύει τους πάντες . Η ευφράδεια του λόγου του, το ανεξάντλητο των γνώσεων του, το ευφυές χιούμορ του, η κουλτούρα του, συμπληρωνόταν ανέκαθεν από τις καλά προσεγμένες ενδυματολογικές επιλογές του και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την διαχρονική δωρική ομορφιά του, τον καθιστούσαν σε όλη του τη ζωή φορέα ανεξάντλητης γοητείας. Μιας γοητείας που δεν αποστερήθηκε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Ισως η ζωή υπήρξε γενναιόδωρη μαζί του, προικίζοντας τον με όλα αυτά γιατί υπήρξε και ο ίδιος γενναιόδωρος με τη ζωή. Και με όλους… Γενναιοδωρία είναι άλλωστε και όταν κάποιος δεν φείδεται καλών λόγων αλλά και ενδιαφέροντος για εσένα, χωρίς να το οφείλει. Και προσωπικά κρατώ -μεταξύ πολλών άλλων- δυό περιστατικά : Το πρώτο, όταν, πριν πολλά χρόνια, βλέποντάς με φορτισμένο κατά την ακροαματική διαδικασία μιας ποινικής υπόθεσης, με πλησίασε, έσκυψε στο αυτί μου και μου ψιθύρισε λόγια ενθάρρυνσης. Και το δεύτερο, όταν τον περασμένο Ιανουάριο , καίτοι δυσκολευόταν ήδη πολύ να μιλήσει λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που τον ταλάνιζαν, μου τηλεφώνησε για να συζητήσουμε για τον Δικηγορικό Σύλλογο και να μου δώσει συμβουλές…

Είθισται μετά από απώλειες σαν κι αυτή του Γιάννη Διαμαντή να λέμε ότι μείναμε φτωχότεροι. Ακόμη όμως κι αυτό το κλισέ, ο Γιάννης Διαμαντής φρόντισε τρόπον τινά να το ανατρέψει . Βλέπετε με την εν ζωή παρουσία του, με την πληθωρική του δράση, με τη διδαχή και το παράδειγμά του, μας έχει κάνει ήδη όλους πλουσιότερους.

Φυσικά ο Γιάννης Διαμαντής ήταν πολλά, πάρα πολλά ακόμη, αλλά επειδή δεν μπορούν όλα να χωρέσουν στον παρόν κείμενο, θα τα συνοψίσω λέγοντας πως έφυγε ένας ΜΕΓΑΛΟΣ, ένας ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ, ένας ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Στην οικογένειά του, στους δικούς του ανθρώπους, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια!”

Γιάννης Διαμαντής: Πώς τον αποχαιρετά ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Νίκος Ελ. Εμμανουηλίδης

“Ο Γιάννης Διαμαντής, Επίτιμος από το 2014 Δικηγόρος, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης, 23 Ιουνίου 2022.

Υπήρξε ο άρχων της ποινικής δικηγορίας στην κεντρική Ελλάδα για περισσότερο από το ήμισυ του αιώνος.  Άσκησε ποινική και όχι  μόνο δικηγορία επί 53 συναπτά έτη στα ακροατήρια της κεντρικής Ελλάδος, ενώ χειρίστηκε περί τις 15.000 υποθέσεις.

Υπήρξε δάσκαλος και μέντωρ δεκάδων συναδέλφων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και σπουδαίοι δικαστές.

Δεν ήταν μόνο κορυφαίος ποινικολόγος, αλλά υπήρξε και εξαίρετος διανοούμενος της αριστεράς.

«Κανείς δεν μπορεί να γίνει ικανός νομικός εάν δεν είναι καλλιεργημένος άνθρωπος»… είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Γιάννης πολλές φορές στη ζωή του, αλλά και για να κλείσει την προσλαλιά του, με τίτλο «Τα εφόδια του Δικηγόρου για την άσκηση του ρόλου του στην ποινική δίκη» στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας τον Οκτώβριο του έτους 2014, προς τιμήν του, μετά την αφυπηρέτησή του τον Απρίλιο του έτους 2014, όταν ήταν 85 ετών.

Παράλληλα με τη μάχιμη δικηγορία, ο Γιάννης Διαμαντής είναι γνωστός για την μεγάλη του πολιτιστική προσφορά στην πόλη της Λάρισας, καθώς υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων του Θεσσαλικού Θεάτρου και διετέλεσε και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου πολιτιστικών οργανισμών και δημόσιων βιβλιοθηκών.

Η βιβλιοθήκη του από 7.380 τόμους παραχωρήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας, ενώ πίνακες της προσωπικής συλλογής του κοσμούν το Λαογραφικό Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η βαθιά γνώση των αρχαίων κλασικών και του συστήματος της ποινικής δίκης αποτυπώθηκε στην ωραία εργασία του με τίτλο «Η αρχή της επιείκειας στο ποινικό μας σύστημα – Οι ελαφρυντικές περιστάσεις» που δημοσιεύθηκε στον τιμητικό τόμο για τον κορυφαίο συνάδελφό μας Χριστόφορο Δ. Αργυρόπουλο.

Ο Γιάννης έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών.

Η απουσία του από τα ποινικά ακροατήρια δεν πρόκειται να αναπληρωθεί.

Τον αποχαιρετούμε με θλίψη και την ελπίδα οι νεότεροι συνάδελφοι να εμπνευστούν από τις παρακαταθήκες του.

«Ήρως χρηστέ χαίρε».

Νίκος Ελ. Εμμανουηλίδης, Δ.Ν. – δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ