Άφησε χθες 20/2 την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ιστορικούς ο Γιώργος Δερτιλής.
Πέθανε στα Κύθηρα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνιμα, βυθίζοντας στο πένθος τα αγαπημένα του πρόσωπα και την οικογένειά του.
Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης (21/2) η σύζυγός του, Εριέττα Μαυρουδή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ηταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977). Από το 1978 έως το 2000 δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη ομοφώνως υφηγητής το 1980 και καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών το 1983. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και ηταν τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d’ etudes) στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των Επιστημονικών ή Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι). Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).

Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διεισδυτικών και των πλέον αναγνωρισμένων ιστορικών ενώ αρκετοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν φιλόσοφο της Ιστορίας. Στο τελευταίο βιβλίο του «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις 1821-2016», το οποίο αποτελεί μια ψύχραιμη ακτινογραφία της σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής ιστορίας ο ιστορικός σημειώνει «Αν οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν τα σφάλματα που έφεραν τις έξι πρώτες πτωχεύσεις μας, θα είχαμε αποφύγει την έβδομη. Αν οι ηγέτες μας γνώριζαν πώς φθάσαμε στους τρεις πρώτους εμφύλιους πολέμους της Ιστορίας μας, θα είχαν αποκηρύξει την εμφυλιοπολεμική δημαγωγία».

Γιώργος Δερτιλής, τα σημαντικότερα έργα του

• Κοινωνικός Μετασχηματισμός και Στρατιωτική Επέμβαση, 1880 – 1909, εκδόσεις Εξάντας,
•Το ‘Ζήτημα των Τραπεζών’ : οικονομική και πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα του ΙΘ’ αιώνα, εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1
•Ελληνική οικονομία (1830-1910) και βιομηχανική επανάσταση. Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1984
•Banquiers, usuriers et paysans; réseaux de crédit et stratégies du capital en Grèce, 1780-1930.Éditions La Découverte, 1988.
•Θέματα νεοελληνικής ιστορίας 18ος – 20ος αιώνας .Εκδόσεις Σάκκουλα
•Ιστορία του Eλληνικού Kράτους (1830-1920). Εκδόσεις ΜΙΕΤ
•Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες . Εκδόσεις Πόλις
•Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821 – 2016 Εκδόσεις Πόλις.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την απώλεια τους επιφανούς ιστορικού

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του σπουδαίου Ιστορικού της νεότερης Ελλάδας Γιώργου Β. Δερτιλή. Ενός άξιου επιστήμονα, με ξεχωριστό αποτύπωμα στο πανεπιστήμιο, στην έρευνα και στη συγγραφή. Αλλά και ενός δραστήριου πολίτη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Γιώργου Β. Δερτιλή.
«Είχε τη δική του συμβολή στην ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με πολλούς τρόπους: διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και αργότερα, στην έδρα ελληνικών σπουδών της École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι. Ιδρύοντας το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου. Μία ιδέα που συνέλαβε ο ίδιος. Και, ασφαλώς, συγγράφοντας ένα πολύτιμο έργο, αποκορύφωμα του οποίου είναι η Ιστορία του Ελληνικού Κράτους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Η πρόσφατη εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών ήταν το επιστέγασμα μιας λαμπρής σταδιοδρομίας και μιας συνεπούς δημόσιας πορείας. Γιατί ο Δερτιλής υπήρξε ένας παρεμβατικός διανοούμενος. Με καθαρή ματιά και με αληθινή ανησυχία για την πρόοδο του τόπου. «Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και σπανίως διδάσκει», έλεγε. «Απλώς, δείχνει πώς μπορεί μια κοινωνία να αποφεύγει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος». Συγκρατούμε με σεβασμό τα λόγια του…
Στην αγαπημένη του Εριέττα, στους πιστούς μαθητές και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».