Πρόστιμο ύψους 360.000€ επιβλήθηκε σε μια γυναίκα η οποία διατηρούσε 63 ζώα συντροφιάς σε 2 διαμερίσματα στο Δήμο Πειραιά.
Τα ζώα απομακρύνθηκαν αφού ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Για το περιστατικό μίλησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας, Τάσος Μαρκαριάν.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας είπε: «είχαμε αρκετές καταγγελίες το τελευταίο διάστημα. Είχαμε επισκεφθεί ξανά τον χώρο και διαπιστώσαμε ότι εκεί υπάρχει μια παραβατικότητα με συγκέντρωση σκυλιών και γατιών, αλλά όχι αυτό το μέγεθος που είδαμε μετά τη συντονισμένη επιχείρηση που κάναμε με την Ασφάλεια Πειραιά, την Πταισματοδίκη και το Υγειονομείο».
«Διαπιστώσαμε στα δύο διαμερίσματα 63 σκυλιά και γατιά, σε άθλια κατάσταση, υποσιτισμένα. Το θέαμα ήταν τρομακτικό. Ήταν εστία μόλυνσης. Σε όλη την πολυκατοικία υπήρχαν παράπονα για δυσωδία κλπ. Αυτό που είδαμε δεν χωράει στη λογική κανενός ανθρώπου».
«Ο ιδιοκτήτης (σ.σ. των διαμερισμάτων) ενημερώθηκε, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί η κυρία πλήρωνε κανονικά τα μισθώματα. Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία με την εισαγγελέα, να υπάρχει μια διερεύνηση κάθε μήνα, ώστε να μην επαναληφθεί το γεγονός, γιατί –απ’ ότι έμαθα- αυτή (σ.σ. η 69χρονη) δηλώνει συλλέκτρια ζώων».
«Τα ζώα απομακρύνθηκαν. Η δική μας φιλοζωική είχε ένα πρόβλημα υγειονομικό και τα παρέλαβαν δύο γραφεία ιδιωτών, ώστε να μεταφερθούν στην Παιανία και τη Νίκαια. Απ’ ότι έχω ενημερωθεί, αντιμετώπιζαν διάφορα θέματα, αλλά νομίζω ότι εκεί που πήγαν θα είναι καλύτερα».
«Επειδή από την Δημοτική Αρχή Πειραιά υπάρχει ευαισθητοποίηση σε αυτό το κομμάτι (της φιλοζωίας) εάν κάποιος διαπιστώσει κάτι, καλό θα ήταν, να μας ενημερώσει ώστε να προβαίνουμε σε ενέργειες, γιατί τα ζώα δεν έχουν στόμα να μιλήσουν.
«Μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί στη δημοτική αστυνομία ή στην Ασφάλεια Πειραιά και εμείς θα βρούμε την άκρη».
Παράλληλα, το πανελλήνιο σωματείο δημοτικών αστυνομικών συνεχάρη την δημοτική αστυνομία Πειραιά με αφορμή το περιστατικό αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του:
«Συγχαρητήρια στη Δημοτική Αστυνομία Πειραιά!
Στις 28-12-2022 και κατόπιν κατεπείγουσας εισαγγελικής παραγγελίας, η Δημοτική Αστυνομία Πειραιά, με την σύμπραξη της ΕΛΑΣ, συμμετοχή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, προέβη σε έρευνα εντός δύο οικιών ιδίου ιδιοκτήτη, στο κέντρο της πόλης, στις οποίες διαπιστώθηκε η διαβίωση εξήντα τριών (63) συνολικά ζώων συντροφιάς (γάτες και σκύλοι).
Στο πρώτο διαμέρισμα διαπιστώθηκε η ύπαρξη 55 ζώων (25 σκύλων και 30 γατών), και στο δεύτερο διαμέρισμα διαπιστώθηκε η ύπαρξη 8 μεγαλόσωμων σκύλων, τα οποία διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε χώρους οι οποίοι δεν καθαρίζονταν και δεν αερίζονταν για μήνες.
Αποτέλεσμα τα ζώα να διαβιούν μέσα σε βουνό περιττωμάτων, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, και με μεγάλο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών για τα γύρω διαμερίσματα.
Η Δημοτική Αστυνομία Πειραιά επέβαλλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα του Ν.4830/21, καθώς και του κανονισμού καθαριότητας, συνολικού ύψους και για τις δύο οικίες 360.000€, ενώ ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία από την ΕΛΑΣ.
Τα ζώα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, απομακρύνθηκαν και φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, ενώ δρομολογήθηκε ο καθαρισμός και η απολύμανση των δύο οικιών».