Σε αστυνομικές υπηρεσίες ή «ενεργοί» εντός της Αστυνομίας λόγω διαδικαστικών εκκρεμοτήτων παραμένουν σήμερα 107 αστυνομικοί που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και έχει ζητηθεί πειθαρχικά η αποχώρησή τους από την ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ αυτών είναι και ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων, που πρωταγωνίστησε στο πρωτοφανές δραματικό συμβάν με τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, την ώρα που τηλεφωνούσε στην Άμεση Δράση και ζητούσε… αστυνομική βοήθεια. Ο ίδιος μάλιστα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για υποβοήθηση κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών μέσω αεροδρομίων το 2014 και παρέμενε στην ΕΛ.ΑΣ., παρότι είχαν κινηθεί διαδικασίες απόταξής του.

Στο ίδιο τμήμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», υπηρετούσε και μία αστυνομικός η οποία είχε κατηγορηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα, το οποίο αποτελούνταν από 25 άτομα, από τους οποίους οι εννέα αστυνομικοί (ένας διοικητής Τμήματος Ασφαλείας στη Δυτική Αττική), για την έκδοση τουλάχιστον 200πλαστων ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων που διευκόλυναν τις κινήσεις και τη διαφυγή επικίνδυνων αλλοδαπών κακοποιών! Οι εν λόγω αστυνομικοί μετατίθενται δυσμενώς σε περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, αλλά καλούνται να αντιμετωπίσουν -όπως συνέβη και με τη σφαγή στους Αγίους Αναργύρους- κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια των πολιτών χωρίς τελικά να ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντά τους, λόγω ακριβώς της υπηρεσιακής «αποστασιοποίησης» τους.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω ή ασκούνται ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα (σωματικές βλάβες, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, νοθεύσεις εγγράφων, παραβάσεις καθήκοντος κλπ) σε περίπου 120-150 αστυνομικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους λόγω των εκκρεμοδικιών -και ύστερα από την αρχική διαθεσιμότητα- υπηρετούν στις θέσεις τους κανονικά. Επίσης, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι τιμωρούνται για διάφορα αδικήματα μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς περίπου 1.000-1.500 αστυνομικοί, ενώ διατάσσονται κατά μέσο όρο περίπου 5.000 εσωτερικοί έλεγχοι.

Το τραγικό συμβάν με την εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της αποτυπώνει τη σωρεία των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής, τα οποία θεωρούνται αποδυναμωμένα κατά 40%-70%.Οπως αναφέρουν μάλιστα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «πέραν των ελλείψεων αυτών, περίπου 10-15 αστυνομικοί “χάνονται” καθημερινά σε μέτρα τάξης, σε φυλάξεις στόχων και σε διάφορα άλλα καθήκοντα». Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι η παρουσία αστυνομικών σε κάθε μορφής εκδηλώσεις και διαδηλώσεις στη φρούρηση δικαστηρίων, σε εποπτεία κατοικιών πολιτικών προσώπων, σε συνδρομές σε διαδικασίες εξώσεων και δικαστικών επιμελητών οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων. Επιπλέον, επειδή τον τελευταίο καιρό υπάρχει ενίσχυση των «μπλόκων» με δυνάμεις από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) που έχουν υπερδιπλασιαστεί, τα αστυνομικά τμήματα απασχολούνται με περίπου 10-15 προσαγωγές καθημερινά από τους ελέγχους αυτούς.

Όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, περίπου το 50% των 100-200 πολιτών που προσέρχονται καθημερινά σε αστυνομικά τμήματα ή τμήματα ασφαλείας για να προχωρήσουν σε καταγγελίες και μηνύσεις για διάφορα θέματα της καθημερινότητάς τους, όπως, π.χ για αναφορές κλοπών και διαρρήξεων, δεν εξυπηρετούνται, αλλά τους ζητείται να… ξαναπεράσουν μία άλλη μέρα. Τα κενά αυτά της αστυνόμευσης επιχειρείται πλέον να καλυφθούν με αποσπάσεις αστυνομιών από την επαρχία και δαπάνες Δημοσίου που το 2023 ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, «κάτι που θα αυξηθεί τη νέα χρονιά, αφού κάθε ένας από τους ένστολους που έχουν έρθει στην Αττική το τελευταίο χρονικό διάστημα κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ μηνιαίως», αναφέρουν χαρακτηριστικά.