Ημέρα μαζικών απεργιών θα είναι η Πέμπτη 18/1 στην Γαλλία. Τα συνδικάτα και οι πολίτες στρέφονται κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ένα σχέδιο στο οποίο δοκιμάζεται η ικανότητα του προέδρου Macron να προωθήσει αυτές τις αλλαγές αλλά και ευρύτερα η πολιτική αξιοπιστία του σε μια διαιρεμένη χώρα.
Το σχέδιο και το σημαντικότερο μέτρο, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, προσκρούει σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο και στην ευρύτερη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Στο πολιτικό επίπεδο, το στοίχημα είναι μεγάλο για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Η αριστερά και η ακροδεξιά είναι σφόδρα αντίθετες, με μόνο την παραδοσιακή δεξιά να προσφέρει μια πιθανότητα συμβιβασμού.
Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 3.500 στο Παρίσι, θα κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως οι αρχές αναμένουν την άφιξη στο Παρίσι περίπου χιλίων διαδηλωτών «που μπορεί να είναι βίαιοι», κάνοντας λόγο για «ακροαριστερούς» και «υπερ-κίτρινους» – μια αναφορά στα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κινήματος κοινωνικής και οικονομικής διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισε τη Γαλλία πριν από λίγα χρόνια.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ζήτησε από την πλευρά του να μην μετατραπεί η κινητοποίηση σε μπλοκάρισμα της χώρας.
«Θα είναι μια Πέμπτη ισχυρών διαταραχών στις μεταφορές» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, καλώντας τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αναβάλουν τις μετακινήσεις τους ή να εργαστούν εξ αποστάσεως εάν έχουν τη δυνατότητα.
Η πολιτική αεροπορία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν προληπτικά μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού αύριο, λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Στους σιδηροδρόμους, η εθνική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF προβλέπει σοβαρές διαταραχές με την κυκλοφορία ενός στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), ακόμη και ενός στα πέντε ανάλογα με τη γραμμή και μόλις ενός στα δέκα περιφερειακά τρένα κατά μέσο όρο.
Το παρισινό μετρό θα υπολειτουργεί επίσης, με τρεις γραμμές κλειστές, άλλες δέκα ανοικτές μόνο τις ώρες αιχμής και «κίνδυνο κορεσμού» στις τρεις τελευταίες, σύμφωνα με τις παρισινές μεταφορές RATP.
Απευθυνόμενος στους οδηγούς που εκφράζουν φόβους για έλλειψη καυσίμων λόγω στάσεων εργασίας στα διυλιστήρια, ο υπουργός εκτίμησε πως δεν πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα γιατί τώρα δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός.
Στην πράξη, ορισμένα βενζινάδικα έχουν ήδη στεγνώσει επειδή πολλοί οδηγοί γέμισαν τα ρεζερβουάρ τους για την περίπτωση έλλειψης καυσίμων.
Απεργίες προβλέπονται επίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με πιθανές διακοπές παραγωγής.
Πολλοί θα χρειαστεί να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, καθώς το 70% των δασκάλων θα απεργήσουν και πολλά σχολεία θα κλείσουν εντελώς -τουλάχιστον το ένα τρίτο στο Παρίσι- σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ