Τη διενέργεια ερευνών στα κράτη μέλη αναφορικά με τα όσα καταγράφονται στα Pandora Papers, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια, με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης τη λύπη του για το ότι υψηλόβαθμοι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, περιλαμβάνονται ονομαστικά στα δημοσιεύματα που προέκυψαν από τα Pandora Papers.

Στο ψήφισμα γίνεται ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον Τσέχο Πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις, στον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, στον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ, στον Μαλτέζο πρώην υπουργό και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Τζον Ντάλι, στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ καθώς και στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ των πολιτικών ομάδων για το κατά πόσο θα υπήρχαν ονομαστικές αναφορές στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ονομαστικές αναφορές σε Ευρωπαίους και μη ηγέτες είχαν περιληφθεί σε προσχέδιο που κατέθεσαν οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), των Φιλελευθέρων (Renew), των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ωστόσο, κατά τη διαβούλευση που ακολούθησε για κοινό προσχέδιο στο οποίο συνυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), συμφωνήθηκε η αφαίρεση των ονομάτων.

Οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς επανήλθαν με νέα τροποποίηση με την οποία ζητούσαν την επαναφορά των ονομαστικών αναφορών.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια ενέκρινε την τροποποίηση που επανέφερε την αναφορά με 400 ψήφους υπέρ, 238 κατά και 57 αποχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚ, στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές προσδιόρισαν τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς, προέδρους και υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Το ψήφισμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντανακλά το αίσθημα αγανάκτησης που εκφράστηκε από τους ευρωβουλευτές στη σύνοδο Ολομέλειας του Οκτωβρίου, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση των πρώτων ευρημάτων των Pandora Papers.

Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων, εκείνων δηλαδή που τελικά επωφελούνται και κρύβονται πίσω από τις εικονικές εταιρείες. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι πολλά κράτη μέλη έχουν καθυστερήσει να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τα κράτη μέλη που καθυστερούν. Η Επιτροπή καλείται επίσης να υποβάλει προτάσεις για τη ρύθμιση των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων» και χορήγησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής, καθώς και να αξιολογήσει εάν είναι αποτελεσματική η διαδικασία ταυτοποίησης πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και η εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες, εάν δεν εφαρμόζονται σωστά οι ήδη υπάρχοντες. Απαιτείται επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Αρχών των κρατών μελών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ψήφισμα ζητάει ακόμη να επιδεικνύεται καλή θέληση σε παρόμοιες υποθέσεις και να διατίθενται περισσότεροι πόροι σε αυτό τον τομέα πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει η ίδια να αξιολογεί κατά πόσον οι «μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών» των κρατών μελών διαθέτουν επαρκείς πόρους.

Αναποτελεσματική η μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν διάφορους τρόπους για να βελτιωθεί η διαδικασία συμπερίληψης χωρών στη μαύρη λίστα, όπως είναι η διεύρυνση του καταλόγου πρακτικών που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα φορολογικών παραδείσων και η μεταρρύθμιση της σχετικής διαδικασίας λήψης απόφασης. Νωρίτερα τον φετινό Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη εγκρίνει ένα πιο λεπτομερές ψήφισμα για το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ