Για πρώτη φορά, μετά από 15 χρόνια, οι σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο Χόλιγουντ προχωρούν σε απεργία, βάζοντας έτσι «φρένο» σε πολλές παραγωγές, αφού τα μέλη της επίσημης ένωσης (WGA) δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ταινίες, σειρές και τηλεοπτικά τοκ σόου.
Σε ανακοίνωσή τους, τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν τους σεναριογράφους, αναφέρουν ότι η απόφαση για την απεργία είναι ομόφωνη. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου, όπου και λήγουν τα τριετή συμβόλαιά τους.

Τα αιτήματά τους

Οι σεναριογράφοι υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες τους έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τo streaming και πλέον εργάζονται περισσότερες ώρες με χαμηλότερες απολαβές.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται οι υψηλότερες απολαβές αλλά και να αμείβονται περισσότερο όταν η σειρά που έχουν γράψει γίνεται επιτυχία.
Σημειώνεται ότι οι μισοί από τους σεναριογράφους τηλεοπτικών σειρών εργάζονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, σε σύγκριση με το ένα τρίτο τη σεζόν 2013-2014, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της συντεχνίας. Ο μέσος μισθός των σεναριογράφων στο υψηλότερο επίπεδο σεναριογράφου/παραγωγού έχει μειωθεί κατά 4% την τελευταία δεκαετία.
«Έτσι όπως φαίνεται τώρα είναι ότι δεν θα υπάρξει μεσαία τάξη στο Χόλιγουντ», εξηγεί στον Guardian η Caroline Renard, σύνδεσμος της WGA και σεναριογράφος που έχει εργαστεί στην εκπομπή Secrets of Sulphur Springs του Disney Channel και σε άλλες σειρές.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν επιτρέπεται να δουλεύουν, οπότε οι βραδινές εκπομπές, όπως το «The Tonight Show with Jimmy Fallon», το «Last Week Tonight with John Oliver» και το «Saturday Night Live», οι οποίες χρησιμοποιούν ομάδες συγγραφέων για την επεξεργασία επίκαιρων αστείων, σταματούν από σήμερα την παραγωγή.
Εάν η απεργία παραταθεί, θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της φθινοπωρινής τηλεοπτικής σεζόν. Μια παρατεταμένη απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μη σεναριακές εκπομπές ριάλιτι και ειδησεογραφικά μαγκαζίνο που θα γεμίζουν το βραδινό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία κάνει διαπραγματεύσεις εκ μέρους εταιρειών του Χόλιγουντ, ανέφερε ότι η προσφορά της περιελάμβανε «γενναιόδωρες αυξήσεις στην αποζημίωση των σεναριογράφων» και ξεκαθάρισε ότι παραμένει πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Τα βασικά σημεία διαφωνίας, σύμφωνα με τα στούντιο, αφορούν μεταξύ άλλων προτάσεις των συνδικάτων, με τις οποίες ζητούν από τις εταιρείες να στελεχώσουν τηλεοπτικές εκπομπές με συγκεκριμένο αριθμό σεναριογράφων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «είτε είναι απαραίτητο είτε όχι».
Η τελευταία απεργία της WGA, το 2007 και το 2008, διήρκεσε 100 ημέρες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν επαναλήψεις και περισσότερα ριάλιτι, ενώ το κόστος για την οικονομία της Καλιφόρνια εκτιμήθηκε σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Milken.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ