Τις διαδικασίες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι νέοι δικηγόροι προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία τους και να εγγραφούν στο τμήμα Μητρώου περιγράφει αναλυτικά σε ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Ειδικότερα, σημειώνει πως η δημοσίευση της απόφασης για το διορισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνεται ένα μήνα περίπου από την υποβολή των δικαιολογητικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ορκιστεί (σε Τριμελές Δικαστήριο) και να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο Δικηγορικό Σύλλογο που επιθυμεί.

Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον της τριμελούς σύνθεσης του Εφετείου Αθηνών κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, ώρα 8.15 πμ – 8.45 πμ. Οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέλθουν στο γρ.1227 του Εφετείου Αθηνών, 6ος όροφος έχοντας μαζί τους το ΦΕΚ διορισμού τους (ολόκληρο) και την αστυνομική τους ταυτότητα.

ΔΣΑ: Τα δικαιολογητικά

Για να γίνει η εγγραφή στον ΔΣΑ οι νέοι δικηγόροι θα πρέπει να υποβάλλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στο τμήμα Μητρώου του Συλλόγου.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  1. Αίτηση για την εγγραφή στο μητρώο δικηγόρων (4ος όροφος, νέο κτήριο – Τμήμα Μητρώου Δ.Σ.Α.) και μεγαρόσημο των 3 ευρώ.
  2. Μία ειδική δηλώση (έντυπη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών).
  3. Πρακτικό ορκωμοσίας.
  4. Φ.Ε.Κ. (ολόκληρο του διορισμού).
  5. Μία φωτογραφία.
  6. Παράβολο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
  7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.Δ. 1599/86, στην οποία να δηλώνεται ότι: «δεν ενέπιπτα κατά τη διάρκεια της ασκήσεώς μου ούτε εμπίπτω στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα περί Δικηγόρων».

Στο πλαίσιο της ορκωμοσίας τους απαιτείται βάσει του Κώδικα Δικηγόρων να αναγνώσουν το κείμενο χριστιανικό όρκου που έχει ως εξής:

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν με αυτό, να ακολουθώ τις παραδόσεις του δικηγορικού λειτουργήματος, να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου έναντι των εντολέων μου ευσυνείδητα, να υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και κατοίκων της χώρας και να αντιστέκομαι με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με τη βία.»

Αν ο δικηγόρος πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που ορίζει άλλο τύπο όρκου, δίνει τον όρκο σύμφωνα με αυτόν το τύπο, στον οποίο όμως περιέχεται το υπόλοιπο, εκτός του θρησκευτικού στοιχείου.

Αν ο δικηγόρος προτιμά να δώσει πολιτικό όρκο, αντικαθίσταται το θρησκευτικό στοιχείο και τίθενται οι λέξεις «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου».

Σε περιπτώσεις που απουσιάζει στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, δύναται να δώσει τον όρκο ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ