Διευρύνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ο αριθμός των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα πρέπει να έχουν συσκευές αυτόματης πληρωμής για τους πελάτες.

Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που αναμένεται να δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα το μέτρο επεκτείνεται υποχρεωτικά σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που σήμερα εξαιρούνται από την εγκατάσταση τερματικών. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ιδιοκτήτες ταξί, χρηματιστηριακοί σύμβουλοι , κτηματομεσίτες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α. Η απόφαση θα προβλέπει επίσης βαριά πρόστιμα έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση για τους επιτηδευματίες που δεν θα συμμορφωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 35 νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας έρχονται να προστεθούν σους 196 κλάδους επαγγελματιών που εφαρμόζεται ήδη το μέτρο. Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώ η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Κατά συνέπεια, με την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Παράλληλα οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο μέτρο εμπίπτουν 356.000 εταιρίες. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης με την «on line» διασύνδεση τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό της πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραποίηση των στοιχείων αλλά και τα λογιστικά «κόλπα» με την απόκρυψη του πραγματικού τζίρου.

Οι νέες παρεμβάσεις αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο να κλείσει το «κενό» στο ΦΠΑ και να έρθουν στα ταμεία τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο.

Μάριος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ