Σφοδρά πυρά από την Ολομέλεια Αρείου Πάγου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για το κράτος Δικαίου, που συγκλήθηκε σήμερα Πέμπτη, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα για να πάρει θέση (διαβουλευθεί) σε όσα καταλογίζονται στις δικαστικές Αρχές.
Στην απόφασή της η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει το ψήφισμα ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε, με πλειοψηφία 49 και 13 κατά, ότι τα αναφερόμενα στο Ψήφισμα σε αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ 13 δικαστές υποστήριξαν πως το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν χωράει απάντησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, όπου συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αναφέρονται στο ψήφισμα και ξεκινώντας από την έρευνα για τα Τέμπη ανέφερε ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες αλλα και πως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή.
Για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, σχολίασε ότι οι δράστες έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και βρισκεται σε εξέλιξη το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Για τον διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα, ενώ απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.
Η απάντηση για τις υποθέσεις θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας
Αντίστοιχη ήταν η εισήγηση του και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.
Καταλήγοντας ο εισηγητής έκανε λόγο ένα ψήφισμα που υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από έρευνα, αλλά από παράθεση ψευδών πληροφοριών.