Σε εφαρμογή μπαίνει ο σχεδιασμός για μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ με την ΑΑΔΕ να αποστέλλει μέσα στην εβδομάδα ενημερωτικά e -mails σε περισσότερους από 10.000 φορολογούμενους.
Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν τρεις στους τέσσερις που υπέβαλαν φορολογική δήλωση και είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό πήραν ήδη τα χρήματα της επιστροφής φόρου.

Τρεις πληρωμές

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις πληρωμές.
Από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.
Τους υπόλοιπους 10.219 φορολογούμενους η ΑΑΔΕ θα τους ενημερώσει με email εντός της εβδομάδας ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται έλεγχος πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών. Το μοντέλο αυτό θα εφαρμοστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Μέσα σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι φόροι εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα λαμβάνουν τα χρήματά τους μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης.
Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 236.856 δηλώσεις. Η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών δείχνει ότι:
– Το 55,49% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι 131.431 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.
– Το 25,66% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Συνολικά, οι 60.777 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 45,32 εκατ. ευρώ με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 746 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
– Το 18,85% των δηλώσεων είναι πιστωτικές. Οι 44.647 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα λάβουν συνολικά το ποσό 19,15 εκατ. ευρώ ή 429 ευρώ ο καθένας.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος προβλέπει τα εξής:

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός θα τρέξει τις επόμενες ημέρες.
– Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
– Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Ραβασάκια για ένταξη στις ρυθμίσεις

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν τα «ραβασάκια» σε περίπου 200.000 οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων με τα οποία θα καλούνται να επανενταχθούν στο παλαιό πρόγραμμα διακανονισμού για να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μάριος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ