The national flags of the Netherland flag on the background of blue sky with clouds.

Οι κάτοικοι της Ολλανδίας ξοδεύουν περίπου 903 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ναρκωτικά, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των δεδομένων λυμάτων από το KWR, το ερευνητικό ινστιτούτο για τον τομέα του πόσιμου νερού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνητές χαρτογράφησαν την αξία της ολλανδικής κατανάλωσης ναρκωτικών χρησιμοποιώντας δείγματα λυμάτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για τα υπολείμματα κοκαΐνης, ταχύτητας και έκστασης που κατέληγαν στο αποχετευτικό σύστημα. Οι ουσίες μετρήθηκαν μεταξύ 2015 και 2022 σε 30 ολλανδικές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν μερικές αβεβαιότητες στους υπολογισμούς τους. «Υποθέτουμε μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση. Υποψιαζόμαστε ότι η πραγματική αξία είναι υψηλότερη», είπε ο ερευνητής του KWR Thomas ter Laak στον Trouw. Για παράδειγμα, εξέταζαν μόνο μία μέση εβδομάδα ανά έτος. «Επιλέξαμε να μην εξετάσουμε μέρες όπως διεξάγεται κάποιο φεστιβάλ ή την Ημέρα του Βασιλιά, προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα».

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ότι οι εγκληματίες απορρίπτουν τακτικά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων ναρκωτικών στην αποχέτευση και απέκλεισαν αυτά τα στοιχεία από την εκτίμησή τους. «Τότε βλέπουμε πολύ μη φυσιολογικές κορυφές, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πότε έχουν πραγματοποιηθεί εκκενώσεις και μετά δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα», είπε ο Ter Laak.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε επίσης ότι η κοκαΐνη και το έκσταση χρησιμοποιούνται έως και πέντε φορές περισσότερο στις πόλεις από ό,τι στις αγροτικές περιοχές. «Ταιριάζει με την εικόνα που είχαμε εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ter Laak. «Αλλά μπορούμε τώρα να το τεκμηριώσουμε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο με ερευνητικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον Ter Laak, αυτού του είδους η έρευνα για τα ναρκωτικά στα λύματα είναι απαραίτητη, ειδικά επειδή οι εκτιμήσεις για την παράνομη αγορά ναρκωτικών έχουν πολλές αβεβαιότητες. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εκτιμήσουμε ποιες ροές χρήματος κυκλοφορούν σε αυτή τη μαύρη αγορά», είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μελέτη KWR δίνει επίσης μια πιο αξιόπιστη εικόνα για το μέγεθος της οικονομίας των ναρκωτικών στην Ολλανδία, ενώ οι συνεντεύξεις από χρήστες παρέχουν πληροφορίες για το ποιος χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά, είπε. “Μαζί, αυτό παρέχει μια εικόνα για το μέγεθος και τους καταναλωτές της ολλανδικής αγοράς παράνομων ναρκωτικών.