Ο πρώην -πλέον- προπονητής του Παναθηναϊκού, Fatih Terim έχει κινήσει νομικές ενέργειες κατά της ιδιωτικής τράπεζας Denizbank, ζητώντας αποζημίωση για το σκάνδαλο-μαμούθ που ξέσπασε σην Τουρκία, με αφορμή απάτη τύπου πυραμίδας (ponzi) κατά διάσημων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι φέρονται να έχασαν μάλιστα εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος στην Denizbank, κατηγορείται για ενορχήστρωση ενός σχεδίου που εξαπάτησε 21 άτομα ύψους περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το σχέδιο υποσχόταν σημαντικές αποδόσεις από ένα υποτιθέμενο «μυστικό ειδικό ταμείο».
Σημειώνεται πως η ακροαματική διαδικασία για την κατηγορούμενη ξεκίνησε σήμερα 24/5 μετ’ εμποδίων, καθώς όπως αναφέρθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, σημειώθηκε ατύχημα στο μεταγωγικό όχημα κατά τη μεταφορά της στο δικαστήριο.
305661.jpg

Στην πρώτη δημόσια απάντησή του, για το αποκαλούμενο «Fatih Terim Fund», ο γνωστός προπονητής αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Απέδωσε τις κατηγορίες σε απόπειρες να βλάψουν τη φήμη του.
Έτσι, ο 70χρονος τεχνικός αποφάσισε να κινηθεί νομικά, μηνύοντας την τράπεζα για υλική και ηθική βλάβη.
Η δήλωση από τη νομική ομάδα του Terim ανέφερε επίσης, ότι θα ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα «εν ευθέτω χρόνω»,σεβόμενος τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Ο ερχομός του Terrim στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2024, όπως έγραφε αποκλειστικά το BN, είχε συμπέσει χρονικά με μια περίοδο που στη γείτονα ήταν σε εξέλιξη μεγάλη δικαστική έρευνα για την οικονομική απάτη.
(σ.σ. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.
Ο όρος Σχήμα Ponzi αναφέρεται στον Charlez Ponzi).

Το σκάνδαλο, που αναφέρεται ως «Fatih Terim Fund», αφορά καταγγελίες για δόλιο επενδυτικό σχήμα που ενορχηστρώθηκε από τη Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Denizbank Levent.

Το σκάνδαλο…

H Εrzan, που διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές του Terim, φέρεται να προσείλκυσε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, με υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, έως και 40% τον μήνα, εκμεταλλευόμενη τα διαπιστευτήρια του Terim για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Ωστόσο, στα θύματα δόθηκαν κάτι περισσότερο από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως αποδείξεις των επενδύσεών τους – κάτι πολύ μακριά από τις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές.
Παρά το σκάνδαλο που πήρε το όνομά του και την εμπλοκή μελών της οικογένειάς του αλλά και στενών συνεργατών του, ο Terim δεν συμμετείχε στη δίκη που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου και επανεκκινείται την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως ούτε ο Terim ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Denizbank Hakan Ateş συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, παρότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της εικαζόμενης απάτης.
Ενώ η Erzan παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον πρώην προπονητή του ΠΑΟ και διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στις συναλλαγές τους.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ενώ η Erzan έκανε μερικές πληρωμές σε ορισμένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων σημαίνων επιχειρήσεων με επιρροή, δεν κατάφερε να αποδώσει τις υποσχεθείσες αποδόσεις ή να επιστρέψει το κεφάλαιο στα περισσότερα θύματα.

Η εμπλοκή του Fatih Terim προέκυψε στο δικαστήριο από την Erzan, όταν κατέθεσε ότι ο Τούρκος τεχνικός τής εμπιστεύτηκε χρήματα το 2020, αλλά έναν χρόνο αργότερα πήγαν στο σπίτι της δύο άτομα και της τοποθέτησαν δύο σφαίρες μπροστά της.
Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί αποκάλυψε μια άλλη παράμετρο, καθώς ο δικηγόρος του ήταν αρραβωνιασμένος με την Erzan ενώ στην υπόθεση εμφανίζεται αναμεμειγμένος και ο γαμπρός του.
Τα φερόμενα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, φέρεται να δεν είχαν τίποτα πιο ουσιαστικό από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως απόδειξη των επενδύσεών τους, κάτι που αποκλίνει από την τυπική τραπεζική πρακτική.

Οι επόμενες δικάσιμες

Εν τω μεταξύ, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζητά ποινή φυλάκισης έως και 252 ετών για την Erzan για τις κατηγορίες της «διακεκριμένης απάτης» και της «πλαστογραφίας εγγράφων».
Η Erzan βρίσκεται υπό κράτηση από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.
Το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση της Erzan, με την επόμενη ακροαματική διαδικασία να έχει προγραμματιστεί για σήμερα 24 Μαΐου αλλά η διαδικασία καθυστέρησε, καθώς όπως αναφέρθηκε το παρμπρίζ του οχήματος που επέβαινε η Erzan είχε ένα μικρό ατύχημα κατά την προσαγωγή της και για το λόγο αυτό η ακρόαση θα ξεκινήσει με καθυστέρηση.
Άλλοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Ali Yörük, Kerem Can, Hüseyin Eligül, Nazlı Can, Atilla Yörük και Asiye Öztürk, αντιμετωπίζουν πιθανές ποινές που κυμαίνονται από τρία έως 85 χρόνια φυλάκισης για συναφή εγκλήματα.
Από την πλευρά της, η Denizbank αρνείται την ευθύνη για το συμβάν και τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν τα θύματα.