Να απαγορεύσει δια νόμου την πορνεία στη χώρα του υποσχέθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Sanchez, μιλώντας σε υποστηρικτές στο τέλος του τριήμερου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη Βαλένθια, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή «σκλαβώνει» τις γυναίκες.
Η πορνεία αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1995 και το 2016 ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η βιομηχανία του σεξ στη χώρα της Ιβηρικής αξίζει 3,7 δισ. ευρώ.
Μια έρευνα του 2009 διαπίστωσε ότι έως 1 στους 3 Ισπανούς άνδρες είχαν πληρώσει για σεξ.
Ωστόσο, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2009 έλεγε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο το 39% και μια μελέτη του ΟΗΕ το 2011 ανέφερε την Ισπανία ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πορνείας στον κόσμο, πίσω από την Ταϊλάνδη και το Πουέρτο Ρίκο.

Περίπου 300.000 εργάτριες του σεξ στην Ισπανία

Η πορνεία είναι αυτή τη στιγμή ανεξέλεγκτη στην Ισπανία και δεν υπάρχει ποινή για όσους προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή με τη θέλησή τους, εφόσον δεν πραγματοποιείται σε δημόσιους χώρους.
Ωστόσο, η μαστροπεία ή η δράση ως πληρεξούσιου μεταξύ σεξουαλικής εργαζόμενης και ενός πιθανού πελάτη είναι παράνομη.
Η βιομηχανία έχει γνωρίσει άνθηση από την αποποινικοποίησή της και εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες στην Ισπανία.
Το 2019, το κόμμα του Sanchez δημοσίευσε μια δέσμευση στο προεκλογικό του μανιφέστο ότι θα απαγορεύσει την πορνεία, σε αυτό που θεωρήθηκε ως μια κίνηση για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους.
Το μανιφέστο αποκάλεσε την πορνεία «μια από τις πιο σκληρές πτυχές της θηλυκοποίησης της φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών».
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει ακόμη κατατεθεί νομοθεσία.
Οι υποστηρικτές του ισχύοντος συστήματος της Ισπανίας λένε ότι έφερε τεράστια οφέλη στις γυναίκες που εργάζονται στον χώρο και έκανε τη ζωή τους ασφαλέστερη.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εργασία.
Το 2017, η ισπανική αστυνομία εντόπισε 13.000 θύματα επιθέσεων, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 80% από αυτές ήταν θύμα εκμετάλλυεσης από τρίτο μέρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ