Δικηγορική ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, υπό τον Έλληνα πρόεδρο του ευρωπαϊκού φορέα των δικηγόρων (Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης -CCBE) Παναγιώτη Περάκη, είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό.

Ειδικότερα, μοναδικό θέμα της συνάντησης ήταν το κράτος δικαίου και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είχαν οι Γάλλοι δικηγόροι, με αφορμή τη Διακήρυξη για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου που υπογράφηκε το περασμένο έτος στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από Δικηγορικούς Συλλόγους και διεθνείς δικηγορικές οργανώσεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην εκτενή τοποθέτησή του, αφού εξήρε τον ρόλο των δικηγόρων για τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του κράτους δικαίου και σε ειδικότερες εκφάνσεις του, όπως το απόρρητο στις σχέσεις των δικηγόρων με τους εντολείς τους. Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δέχεται έντονες αμφισβητήσεις.

Ο κ. Περάκης, επικεφαλής της 10μελούς δικηγορικής αντιπροσωπείας, έδωσε στον Πάπα τις πρόσφατες διακηρύξεις που εξέδωσε το CCBE για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το προσφυγικό, μετά το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Ακόμη, σε σύντομη, ιδιαίτερη, συνομιλία που είχε ο πρόεδρος του CCBE με τον Πάπα στο τέλος της συνάντησης, επισημάνθηκε η ανάγκη οι φόβοι των ανθρώπων να γίνουν όνειρα, με αφορμή ένα σχετικό απόσπασμα από μια ομιλία του Πάπα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πορτογαλία.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας δέχεται στο Βατικανό ευρωπαϊκή δικηγορική αντιπροσωπεία και έχει συνομιλίες μαζί της με αντικείμενο το κράτος δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ