Επιμέλεια: Ελένη Τσιάβο
Για τους Άφρο – Αμερικανούς, η πανδημία του Covid-19 αποτελεί δυστυχώς, μια ακόμη βάναυση υπενθύμιση της ρατσιστικής «παράδοσης» του αμερικανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Ένας δυσανάλογος αριθμός βρίσκεται πίσω από τους 500.000 Αμερικανούς που έχουν χάσει τη ζωή τους ως συνέπεια από τον νέο κορωνοϊό, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι μαύροι, αναφέρει το καταιγιστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα (23/2) το πρακτορείο Guardian, καταγράφοντας την φυλετική διάκριση στους εμβολιασμούς.
Οι Αφροαμερικανοί και άλλοι πολίτες των ΗΠΑ αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν ίση πρόσβαση στα εμβόλια, αλλά απ’ ότι φαίνεται εις μάτην.
«Ο ρατσισμός καταστρέφει κάθε πτυχή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ»
Οι εν λόγω πρακτικές διακρίσεων εμπόδισαν την είσοδο των Αφροαμερικανών σε ιατρικά, νοσηλευτικά, οδοντιατρικά και άλλα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.
Οι ιατρικές εγκαταστάσεις και η άδικη αντιμετώπιση εντός αυτών, συνεχίζουν να μαστίζουν τους μαύρους ασθενείς.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα αποδεικνύουν αυτές τις αποτυχίες της Αμερικανικής πολιτικής διαχείρισης για το σύστημα υγείας.
Ο David Bell, ένας 39χρονος εργαζόμενος στη δημόσια ασφάλεια, πέθανε στο χώρο στάθμευσης του εβραϊκού νοσοκομείου Barnes, σε ένα προάστιο του Σεντ Λούις του Μιζούρι, αφού επισκέφθηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών για τρεις φορές, αναφέροντας έντονο πόνο στο στήθος αλλά οι γιατροί τους χορήγησαν απλώς ιβουπροφαίνη.
Η δρ. Susan Moore, μια 52χρονη γιατρός, πέθανε από το Covid-19 στο σπίτι της στην Ινδιανάπολη αφού δεν της δόθηκε η κατάλληλη θεραπεία για τη διαχείριση των πόνων και άλλων συμπτωμάτων κορωνοϊού, που ήταν ωστόσο άμεσα διαθέσιμα για άλλους ασθενείς.
Αντ ‘αυτού, γράφει ο Guardian, την θανούσα αγνοούσαν παντελώς οι ιατροί στο δωμάτιό της επί ώρες και εν τέλει της έδωσαν εξιτήριο πηγαίνοντας της σπίτι, όπου και πέθανε.
Και στις δύο περιπτώσεις «αιτία θανάτου» είναι ο ρατσισμός.
Τόσο ο Bell όσο και η Δρ Moore ζήτησαν εντατική βοήθεια από τα νοσοκομεία που αρνήθηκαν να ακούσουν την κραυγή τους, αγνοώντας να ακολουθήσουν τις βασικές Αρχές της ιατρικής και της δημόσιας υγείας.
Τα πρόσωπα πίσω από τους 500.000 θανάτους από κορωνοϊό
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πρόσφατα «μαύρο» ρεκόρ σύμφωνα με την πρώτη τεκμηριωμένη έκθεση περί θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό.
Στο Σεντ Λούις, το πρώτο άτομο που πέθανε από τον Covid 19 ήταν μια μαύρη νοσοκόμα.
Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια «επίμονη» φυλετική ανισότητα στα κρούσματα και τους θανάτους εξαιτίας Covid.
Η αναλογία θανάτων που προκλήθηκαν από Covid-19 για τους Μαύρους είναι 166 ανά 100.000 άτομα/ πληθυσμού.
Τα νούμερα είναι:
160 για τους Ινδιάνους της Αμερικής ή τους κατοίκους της Αλάσκας,
141 για τους Λατίνους,
132 για τους ιθαγενείς της Χαβάης και άλλους νησιωτικούς του Ειρηνικού,
116 για τους λευκούς και 87 για τους Ασιάτες.
Γεγονός ότι η διανομή εμβολίων θα πρέπει να επανεξεταστεί επειγόντως με δίκαια κριτήρια και όχι κριτήριο το χρώμα του δέρματος!
Σημειώνεται πάντως πως ακόμα και οι μαύροι γιατροί αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% στο σύνολο των γιατρών στις ΗΠΑ.
Μια μέθοδος για την εξάλειψη του φαινομένου ρατσισμού είναι η διαχείριση του τρόπου με τον οποίο εκπαιδεύονται οι επαγγελματίες υγείας και ο βαθμός στον οποίο κατανοούν τις ανισότητες στην υγεία.
Η κατανόηση αυτών των καθοριστικών παραγόντων είναι ο τρόπος με τον οποίο η αντιμετώπιση της μάστιγας τους ρατσισμού στην Αμερική, θα προσφέρει στους ιατρικούς επαγγελματίες ένα βασικό και καλύτερο θεμέλιο για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση ενός δίκαιου συστήματος κατανομής εμβολίων.
Η έλλειψη δικαιοσύνης στη θεραπεία και τον εμβολιασμό θα πρέπει να προσδιοριστεί και να αντιμετωπιστεί.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως στα νοσοκομεία, ήταν και παραμένει ο κύριος τόπος κλινικών δοκιμών, θεραπείας και της αρχικής χορήγησης εμβολίων Covid-19.
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι ίση πρόσβαση σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και μετά τη θέσπιση του νόμου περί οικονομικής αρωγής για την προστασία των ασθενών και την προσιτή φροντίδα (ACA) για τον Covid-19 .
Όταν το ACA τέθηκε σε ισχύ το 2010, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι.
Μέχρι το 2016, η ACA μπόρεσε να μειώσει τον αριθμό των ανασφάλιστων μη ηλικιωμένων ατόμων κατά 20 εκατομμύρια.
Από το 2017, ωστόσο, ο αριθμός των ανασφάλιστων έχει αυξηθεί, φτάνοντας τα 28,9 εκατομμύρια το 2019.
Πολλοί άνθρωποι στερούνται ασφάλισης λόγω του υψηλού κόστους ή της απασχόλησης που δεν παρέχει ασφάλιση.
Εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο είναι ανασφάλιστοι από κοινότητες με σκούρο χρώμα δέρματος, οικογένειες με χαμηλό μισθό και εκείνες που διαμένουν στις νότιες και δυτικές Πολιτείες.
Οι 12 πολιτείες που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει την επέκταση Medicaid στο πλαίσιο του ACA αποτελούνται κυρίως από Αφροαμερικανούς κατοίκους.
Ο εφιάλτης της πανδημίας του κορωνοϊού, «ξύπνησε» μνήμες από έναν άλλο εφιάλτη κάποτε. Αυτόν της δουλείας και του διαχωρισμού.
Η κρίση του Covid-19 είναι μια άλλη «υπενθύμιση» γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτές τις πρακτικές.
Θα χρειαστεί άμεσα στις ΗΠΑ να χαραχθεί εκ νέου ένα γερό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα οδηγεί στη θεραπεία των ασθενών με βάση τη δικαιοσύνη και δεν θα συντελεί στη διαιώνιση της αδικίας.