Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ζήτησαν από την Ποντγκόριτσα την έκδοση του Do Kwon, του Νοτιοκορεάτη ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Terra, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας αυτής των Βαλκανίων.
«Έγινε μια σύσκεψη με τους διπλωματικούς εκπροσώπους της (Νότιας) Κορέας, μετά την οποία η Κορέα υπέβαλε αίτημα έκδοσης», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάρκο Κόβατς, προσθέτοντας ότι «η έκδοση του Ντο Κουόν ζητήθηκε επίσης από τις ΗΠΑ».
Ο Do Kwon, 31 ετών, κατηγορείται για απάτη μετά την κατάρρευση, πέρσι, της εταιρείας Terraform Labs που είχε ιδρύσει. Ως αποτέλεσμα οι επενδυτές του έχασαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ προκλήθηκαν και αναταράξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα μαζί με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Χον Τσανγκ Τζουν.
Σύμφωνα με τις αρχές του Μαυροβουνίου, είχαν στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια από την Κόστα Ρίκα και προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήση για το Ντουμπάι. Στις αποσκευές τους βρέθηκαν και πλαστά βελγικά έγγραφα.
Την περασμένη Παρασκευή τους ασκήθηκε δίωξη από τις εισαγγελικές αρχές του Μαυροβουνίου για πλαστογραφία εγγράφων και διατάχθηκε η προφυλάκισή τους για 30 ημέρες, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι φυγής.
Μετά τη σύλληψη τουDo Kwon η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε ότι θα ζητούσε επισήμως την έκδοσή του.
Η αμερικανική δικαιοσύνη από την πλευρά της ανέφερε ότι του έχει ασκηθεί δίωξη για οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνες της χρηματιστηριακής απάτης.