Μάριος Χριστοδούλου

Μπλόκο στα κανάλια της φοροδιαφυγής που ρέουν μέσα από τα κρυπτονομίσματα ετοιμάζει η κυβέρνηση με την συνδρομή της αμερικάνικης Εφορίας ( IRS).
Την ίδια ώρα εξετάζονται παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς με στόχο την αποσαφήνιση του τρόπου και του ύψους της φορολόγησης των κερδών από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.
Η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 15%.
Ωστόσο κομβικό σημείο στην φορολόγηση είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.
Σήμερα τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα δεν φορολογούνται καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να υπάρχει «κενό» που εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές και στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται εσπευσμένα για να το κλείσουν.
Από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της δήλωσης ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία και μόνον επειδή θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για τον τρόπο φορολόγησης το τοπίο παραμένει γκρίζο με αποτέλεσμα τα εμβάσματα σε ευρώ από τα διεθνή ανταλλακτήρια Bitcoin (Kraken, Bitstamp, Gemini κλπ) να δηλώνονται μαζί με τις υπόλοιπες υπεραξίες από επενδυτικά προϊόντα στον συγκεκριμένο κωδικό της δήλωσης ανεξάρτητα αν τα κρυπτονομίσματα δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία καθώς πρόκειται για μέσο πληρωμής.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα συστήνουν τα μεγάλα λογιστικά γραφεία συστήνουν όσοι έχουν κρυπτονομίσματα θα πρέπει να δηλώνουν την αξία αγοράς και πώλησης στους κωδικούς 742 και 781 αντίστοιχα και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλοντας φόρο 15%.
Στην ΑΑΔΕ υπάρχει κινητοποίηση για τον τζίρο από τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.α.) που φθάνει σε πολλά μηδενικά καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν πιαστεί στα ραντάρ κινήσεις με εμβάσματα χιλιάδων ευρώ από μετατροπές κρυπτονομισμάτων, κυρίως Bitcoin, σε ευρώ ή άλλα ξένα νομίσματα.
Μετά τον συναγερμό η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επαφών με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία με σκοπό την φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια καθώς θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός αυτών των κερδών με τον παραδοσιακό φορολογικό έλεγχο.
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες στην Ουάσιγκτον στη συνάντηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Φορολογικής Υπηρεσίας του IRS Douglas O’ Donnell.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets).
Η αμερικανική φορολογική διοίκηση έχει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων όπως για παράδειγμα:
– Εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets
– Δραστηριότητες στο dark web
– Εκπαίδευση προσωπικού
– Προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ