Στο διορισμό 9 νέων δικαστών του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. προχώρησαν οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών.
Μεταξύ των νέων δικαστών είναι και ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος, που προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη της θέσης αυτής, μετά και τον διορισμό στις 7 Οκτωβρίου 2021 του Δημήτριου Γρατσία ως δικαστή του Δικαστηρίου.

Η θητεία του θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος διαθέτει πτυχίο Νομικής Σχολής Αθηνών (1992), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (D.E.A. en droit public interne), Πανεπιστήμιο Paris II (1994), είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (1998), με μετεκπαίδευση στη Νομική Σχολή του Berkeley, University of California, στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων (2003-2004).

Από το 1998 είναι δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας και από το 2008 μέλος του Β΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.

Παράλληλα, έχει διατελέσει και είναι:

– Επίκουρο μέλος του Α.Ε.Δ. και του Δικαστηρίου του άρθρ. 88 του Συντάγματος (2014 -)

– Μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (2010 -), μεταξύ άλλων, στο αντικείμενο του ευρωπαϊκού δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ και δίκαιο ΕΕ) Ιωάννης Δημητρακόπουλος

– Κύριος Νομικός Σύμβουλος και Προϊστάμενος Νομικού Τμήματος στην υπηρεσία του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (2005-2008)

– Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (2010 -)

– Μέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Οργάνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (2009-2011)

– Ταμίας (2003-2004) και Αντιπρόεδρος (2014 -) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με την απόφαση των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών- μελών διορίστηκαν άλλοι 8 δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. και συγκεκριμένα ο κ. Lauri Madise και ο κ. Iko Nõmm (Εσθονία), η κα Άννα Μαρκουλλή και ο κ. Σάββας Παπασάββας (Κύπρος), η κα Tuula Pynnä και ο κ. Heikki Kanninen (Φινλανδία), ο κ. Damjan Kukovec (Σλοβενία) και η κα Suzanne Kingston (Ιρλανδία). Ιωάννης Δημητρακόπουλος

Ο τρόπος επιλογής των δικαστών

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει δύο δικαιοδοτικά όργανα: το Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο.

Οι δικαστές και οι γενικοί εισαγγελείς διορίζονται με κοινή συμφωνία από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών κατόπιν διαβούλευσης με επιτροπή επιφορτισμένη να γνωμοδοτεί σχετικά με την επάρκεια των υποψηφίων για την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων.

Επιλέγονται μεταξύ προσωπικοτήτων που παρέχουν πλήρη εγγύηση ανεξαρτησίας. Προκειμένου να διοριστούν στο Δικαστήριο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώνουν στις χώρες τους τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τον διορισμό στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα ή να είναι νομικοί αναγνωρισμένου κύρους. Προκειμένου να διοριστούν στο Γενικό Δικαστήριο, πρέπει να έχουν την απαιτούμενη ικανότητα για την άσκηση υψηλών δικαστικών καθηκόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ