Μετά από καταγγελία πολίτη, η Ε.Α.Δ. διενήργησε έλεγχο στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.). Ο έλεγχος αφορούσε στη μη καταχώριση ενσήμων από παροχή εργασίας εκπαιδευτικού, με καθεστώς ωρομίσθιας απασχόλησης, σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).

Από τη διεξαγωγή του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα διαλαμβανόμενα στην καταγγελία ίσχυαν και κατόπιν παρέμβασης της Ε.Α.Δ., καταχωρίστηκαν τα δικαιούμενα από τον/την καταγγέλλοντα/ουσα ένσημα για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα στο μητρώο ασφάλισής του/της.

Ωστόσο, κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω καθυστέρηση δεν αφορούσε μόνο στο μεμονωμένο αυτό περιστατικό, αλλά αποτελεί μια ευρύτερη παθογένεια, η οποία οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί και διεκπεραιώνεται συνολικά η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων των αντισυμβαλλόμενων διδασκόντων και συμβούλων (διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο Τμήμα – Λογιστήριο με ιδιαίτερη καθυστέρηση, ήτοι τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την υπογραφή τους). Επίσης, η διαδικασία με την οποία αυτοί/ ές αμείβονται και καταχωρίζονται τα δικαιούμενα ένσημά τους καθυστερεί εξίσου αρκετά. Για παράδειγμα, ο μήνας Οκτώβριος εξοφλήθηκε τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι στρεβλώσεις εντοπίστηκαν τόσο στο οικείο θεσμικό πλαίσιο, όσο και σε συστημικά προβλήματα.

Αναφορικά με το τμήμα της καταγγελίας που αφορούσε στην καταχώριση των ενσήμων, εντοπίστηκαν δυστοκίες και καθυστερήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επανυποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) και η διόρθωση των στοιχείων στο αρμόδιο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ. Στην υπό εξέταση υπόθεση διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία σχετικά με τα ένσημα ασφάλισης των εκπαιδευτών που απασχολήθηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους 2022 – 2023 εστάλησαν τον Αύγουστο του 2023.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, η σχετική Έκθεση εστάλη στον ελεγχόμενο Φορέα (δηλ. στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και στην αντίστοιχη Επιτελική Δομή. Οι προτάσεις που έγιναν προκειμένου να θεραπευθούν τα προβλήματα που καταγράφηκαν περιλαμβάνουν:

– Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην πληρωμή και στην καταχώριση των ενσήμων των διδασκόντων των ΔΙΕΚ με στόχο τον εξορθολογισμό του

– Σύνταξη Οδηγού Εφαρμογής δεσμευτικής ισχύος για την υλοποίηση του σχετικού Έργου

– Καταγραφή των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να επιτευχθεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των συναρμόδιων Υπηρεσιών

– Τροποποίηση της διαδικασίας αναθέσεων των εκπαιδευτικών θεματικών με στόχο την αυτοματοποίηση του εν λόγω συστήματος

– Τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη της άμεσης διεκπεραίωσης των διαδικαστικών σταδίων και της έγκαιρης αποζημίωσης και καταχώρισης των ενσήμων των διδασκόντων

– Το στάδιο των πληρωμών θα πρέπει να περιλαμβάνει την υποβολή και τον έλεγχο των παρουσιολογίων των εκπαιδευτών, καθώς και των υπόλοιπων στοιχείων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση.

Από το ενημερωτικό newsletter της ΕΑΔ