Σκιές ματιών, καλλυντικά και χάπια αδυνατίσματος κόστισαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) περί τα 140.000 ευρώ, αλλά ήταν χρήματα που προορίζονταν για την προμήθεια υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια πρωτοφανής υπόθεση απάτης η οποία αφορά σε τρία διαφορετικά ποσά 105.334 ευρώ, 1.550 ευρώ και 51.950 ευρώ, που προοριζόταν για την προμήθεια αντισηπτικών, την απολύμανση της βιβλιοθήκης του Συλλόγου, του Εφετείου, του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και του υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες της πανδημίας (Μάρτιο 2020-Ιούνιος 2021).
Σε έλεγχο που έγινε, όμως, από τη νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου φαίνεται να προέκυψε πως τα παραστατικά για τις υποτιθέμενες αγορές, που ξεπερνούν τις 140.000 ευρώ, είναι τουλάχιστον ελλιπή.
Οι αποδείξεις που προσκομίστηκαν, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου, αφορούν συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους, επιθέματα αποστείρωσης, ψηφιακά θερμόμετρα, πολυβιταμίνες, παγοκύστες για τραυματισμούς, στοματικά διαλύματα, ασπιρίνες, σκιές ματιών, φαρμακευτικές κρέμες για εγκαύματα, αποσυμφορητικά μύτης, φάρμακα για ημικρανία, αντιβιώσεις και καλλυντικά.

Το πόρισμα 

Όλα ξεκίνησαν μετά από ενημερωτική επιστολή-εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. και εν συνεχεία ταμία του ΔΣΘ Ιάκωβου Ψωμιάδη η οποία οδήγησε στη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν και να ελεγχθούν οι σχετικές δαπάνες.
Όπως εξηγεί στο τελικό πόρισμά του ο ΔΣΘ η αναγκαιότητα του ελέγχου προέκυψε κατόπιν της διαπίστωσης από μία αρχική έρευνα του ύψους των συγκεκριμένων δαπανών, του ασυνήθιστου τρόπου διενέργειάς τους (απευθείας ανάθεση, κατάτμηση της δαπάνης και αποπληρωμή της με μετρητά καθώς και της έλλειψης των αντίστοιχων νόμιμων παραστατικών).
Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, ασκήθηκε αγωγή κατά υπαλλήλου της οικονομικής υπηρεσίας του Συλλόγου και μήνυση κατά πρώην ταμία και νυν μέλους του Δ.Σ. του ΔΣΘ με αιτία την κακοδιαχείριση των ταμείων.
Σύμφωνα με το πόρισμα, όμως, τα προϊόντα που παραγγέλθηκαν, βρέθηκαν στο σύλλογο, ενώ δεν προέκυψε ότι καταναλώθηκαν ή όντως αγοράστηκαν, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν ελήφθη σχετική απόφαση από το Δ.Σ. για την αγορά τους.
Στο πόρισμα των 81 σελίδων αναφέρεται επίσης ότι τιμολόγια ύψους 18.430 ευρώ του 2020 για αγορά μασκών και αντισηπτικών ήταν χειρόγραφα, δεν αναγράφονταν ο αριθμός του τύπου και της ποσότητας με συνέπεια να είναι αδύνατη η διαπίστωση της ποσότητας και του είδους των προϊόντων που αγοράστηκαν.

Προμήθεια απορρυπαντικών 12.000 ευρώ – Δεν βρέθηκαν ποτέ

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί φέρεται να αγοράστηκαν τόσο μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών για το καθαρισμό των τουαλετών περί τις 12.000 ευρώ τα δύο έτη. «Ούτε μπόρεσε να εντοπίσει η έρευνα σε ποιους διατέθηκαν ή που αποθηκεύτηκαν».
Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, είχαν κατατεθεί στο σύλλογο άλλες προσφορές από ομοειδείς επιχειρήσεις οι οποίες ήταν πολύ πιο οικονομικές. Για παράδειγμα πρωτοκολλήθηκαν προσφορές για αντισηπτικό gel 16 ευρώ το λίτρο ενώ την ίδια ώρα ο ΔΣΘ συνέχιζε να αγοράζει με 20 ευρώ το λίτρο.
Την ίδια ώρα ο ΦΠΑ των πωλούμενων προϊόντων ήταν 6% για όλα τα σχετικά είδη καταπολέμησης της πανδημίας. Ωστόσο ο Δ.Σ.Θ. επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ 24% γεγονός που αύξησε σημαντικά την τιμή αγοράς και ζημίωσε το Σύλλογο.
Από το πόρισμα προκύπτει ότι «τιμολόγια για την αγορά μασκών και φαρμακευτικών οινοπνευμάτων έχουν εκδοθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 από μία εταιρεία που συστάθηκε όπως προκύπτει από τα στοιχεία δημοσιότητας του ΓΕΜΗ τον Ιούνιο του 2020, ήτοι σε μεταγενέστερο χρόνο της έκδοσης των σχετικών παραστατικών και καταφανώς δεν είναι δυνατόν να πραγματοποίησε πωλήσεις σε χρόνο που δεν είχε συσταθεί».

Στα δικαστήρια

Σημειώνεται ότι από τον Δικηγορικό Σύλλογο είχε ληφθεί απόφαση μόνο για την αγορά αντισηπτικών στις 16.3.2020 από τον τότε πρόεδρο του δικηγορικού Συλλόγου Στάθη Κουτσοχήνα.
Το μέλος του Δ.Σ. που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό άνω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, επειδή η επιστροφή δεν έγινε με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα – και με τις ψήφους των μελών του συνδυασμού στον οποίο ανήκει το μέλος της διοίκησης – πως οι πρακτικές αυτές δεν είναι αποδεκτές και έτσι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη με στόχο την διεκδίκηση επιστροφής αυτών των χρημάτων.
Το μέλος του Δ.Σ. όπως γράφει το ethnos.gr διεγράφη από την παράταξη στην οποία συμμετείχε.