Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει την συνταγματικότητα ή μη του προστίμου των 100 ευρώ, που επιβάλλεται στους πολίτες άνω των 60 ετών που αρνούνται να εμβολιαστούν ακόμα και μετά την θέσπιση της σχετικής υποχρεωτικότητας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 16 Ιανουαρίου.
Μεγάλες ομάδες από αυτούς οργανώνονται ανά τη χώρα και αναθέτουν σε δικηγορικά γραφεία να προσφύγουν κατά της συνταγματικότητας του μέτρου στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Πιλοτική δίκη

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο δικηγόρος Σπύρος Χριστόφιλος “Εκατοντάδες πολίτες άνω των 60 ετών προτίθενται να προσφύγουν άμεσα στα ελληνικά δικαστήρια κατά του προστίμου ύψους 100 ευρώ που τους επιβάλλεται διότι δεν προέβησαν σε εμβολιασμό για τον περιώνυμο πλέον COVID 19 κατά την διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα λάβει χώρα είτε δι’ ατομικής προσφυγής ουσίας ή ανακοπής ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων είτε, κι αυτή θα είναι η αρτιότερη νομική λύση και οδός δι’ ημάς, δια της λεγόμενης πιλοτικής δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ν. 3900/2010, όπως αναθεωρήθηκε με το ν. 4055/2012) καθώς δι’ αυτής επέρχεται ταχύτερα η επίλυση δυσχερών και σύνθετων νομικών ζητημάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο πλήθους δικών.
Εν προκειμένω, θα αιτηθούμε εις την πιλοτική δίκη αυτή ενώπιον του ΣτΕ να κριθεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της διατάξεως του νόμου που προβλέπει το πρόστιμο, ως αντικείμενης έναντι υπέρτερων και θεμελιωδών συνταγματικών αρχών και διατάξεων, όπως της αξίας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος αλλά και της αρχής της αναλογικότητας ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ