Τις δραματικές ώρες κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για την κατάσβεση της φωτιάς στο Μάτι, αλλά και τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση επίγειων και εναέριων δυνάμεων στο πύρινο μέτωπο περιέγραψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο αξιωματικός του Πυροσβεστικής, Γιάννης Κώστας.
Ο μάρτυρας είναι ένας από τους πυροσβέστες που έφτασαν πρώτοι στα σημεία όπου η φωτιά είχε αρχίσει το καταστροφικό της έργο και κατέθεσε πως έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης.
«Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι. Αν έμεναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους δεν θα είχαμε εκατόν τέσσερις νεκρούς αλλά εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς», κατέθεσε στο δικαστήριο.
«Υπήρξαν πιέσεις για να μειώσουν την αξιοπιστία μας»
Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ο κ. Κώστας έκανε εκτεταμένη αναφορά σε «πιέσεις» που έχει δεχθεί, με αποκορύφωμα τη μήνυση που έχει κατατεθεί σε βάρος του από κατηγορούμενο στην υπόθεση.
Στόχος, όπως είπε, ήταν «να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο».
Όπως υποστήριξε, όταν του ζητήθηκε να συντάξει δελτίο για τη φωτιά στο Μάτι διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία ενημέρωσης, άφιξης και αναχώρησης των οχημάτων στην ηλεκτρονική λίστα του συστήματος που χρησιμοποιείται από τις Αρχές.
Όπως τόνισε, όταν ενημέρωσε αρμοδίως πως πρέπει οι ανακρίβειες να τεθούν υπ’ όψιν των εισαγγελικών αρχών, οι ανώτεροί του δεν το έπραξαν.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το πρωί της 23ης Ιουλίου 2018 είχε παρατηρήσει πως δεν πετούσε προληπτικά κάποιο εναέριο μέσο ώστε να ενημερώσει σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, παρότι λόγω καιρικών συνθηκών υπήρχε υψηλός κίνδυνος.
Όταν ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, έσπευσε στο σημείο και άρχισε να επιχειρεί και να ζητεί ενισχύσεις.
«Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο, είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις, στις 17.11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε, γιατί η πυρκαγιά, όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας, ”έκατσε”. Πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε, αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα, που, δυστυχώς, δεν ήρθαν» κατέθεσε, και συνέχισε την περιγραφή, λέγοντας:
«Στις 17.30 η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Εναέρια δεν υπήρχαν. Αν έρχονταν τρία-τέσσερα εναέρια μέχρι τις πέντε με πέντε και μισή, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στον Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη».