Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έδωσε μία είδηση το πρωί της Πέμπτης καθώς σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχει η σκέψη και ο προβληματισμός για διαφορετική ποινική αντιμετώπιση των ατόμων που τελούν πλημμεληματικές πράξεις κατ΄επανάληψη.

Συγκεκριμένα ο κύριος Βορίδης μιλώντας στο MEGA, με αφορμή τις συγκρούσεις ομάδων αντεξουσιαστών και ακροδεξιών τις προηγούμενες μέρες στο Μοναστηράκι και το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, διερωτήθηκε μήπως, όταν υπάρχει επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πλημμεληματικών πράξεων, «πρέπει κάπως να βαρύνουμε την υπόθεση αυτή; Γιατί προφανώς το ποινικό πλαίσιο δεν αρκεί» για τη μη τέλεση, εκ νέου, αξιόποινων πράξεων από το ίδιο άτομο.

«Ξέρω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται πάνω σε αυτό, να προτείνει νομοθεσία. Ξέρω ότι στη σκέψη του υπουργού Δικαιοσύνης – το συζητήσαμε αυτό – είναι κάτι που τον απασχολεί», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. Περιγράφοντας, άλλωστε, την ισχύουσα πραγματικότητα, με τη χορήγηση αναβολών, τις εξαγοράσιμες ποινές κ.ο.κ., συμπέρανε εν κατακλείδι πως «δεν έχει πραγματική ποινική συνέπεια».

Τι είπε για τα Τέμπη και τη δήλωση Γεωργιάδη

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, εισαγωγικώς σημείωσε ότι «η υπόθεση είναι στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης και καταλαβαίνω ότι η υπόθεση θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο» (αναφερόμενος, έτσι, στην πρόταση, από το ΚΚΕ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως και στην προαναγγελία, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής). Επιπροσθέτως, «μια πολιτική επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε προεκλογικά και κρίθηκε πολιτικά μέσα από τις εκλογές. Δεν λέω ότι αυτή η υπόθεση δεν μένει να διερευνηθεί δικαστικά, και εφόσον το κρίνει αναγκαίο η αντιπολίτευση, θα κάνει περαιτέρω διερεύνηση το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Κληθείς δε, να πάρει θέση επί της δηλώσεως που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο ‘Αδωνις το έθεσε σε μια προτεραιότητα. Τι είπε; Ότι η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ, το μεταναστευτικό απασχολεί πιο πολύ, η ανεργία απασχολεί πιο πολύ. Επειδή όλα αυτά απασχολούν, πράγματι, πιο πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή και με αυτό».

Αναλύοντας το ποινικό σκέλος, υπενθύμισε «αυτό που εμείς έχουμε πει, είναι ότι θα ακολουθηθεί η δέουσα και πρέπουσα οδός της δικαστικής διερευνήσεως, η οποία και ακολουθείται. Και η οποία, εξ όσων γνωρίζω μάλιστα, έχει ανοίξει τον έλεγχο όχι μόνο σε αυτούς που εμπλέκονται υπό την έννοια του άμεσου και φυσικού αυτουργού, τον σταθμάρχη ο οποίος δεν έκανε αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει κ.λ.π., αλλά το έχει ανοίξει και στο επίπεδο των ευθυνών των εκπροσώπων των εταιρειών. Κάνει μια τέτοια διερεύνηση η δικαιοσύνη».

Παραλλήλως, «όταν ζητείται προκαταρκτική – μιλώ για το ΠΑΣΟΚ – μιλάμε για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ας κατατεθεί η πρόταση, να δούμε το περιεχόμενό της». Πάντως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποδεχθεί καμία ποινική ευθύνη οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Ξεκάθαρα πράγματα». Διευκρίνισε, πάντως, σε άλλο σημείο, ότι για να υπάρξουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, «θα πρέπει να πει κάποιος ότι ένας υπουργός δεν έκανε μια συγκεκριμένη ενέργεια και αποδέχθηκε το ενδεχόμενο, τουλάχιστον, να συμβεί ένα τέτοιο δυστύχημα μην κάνοντας την ενέργεια αυτή». Ενώ για τη δήλωση, στο Κοινοβούλιο, του πρώην υπουργού Υποδομών – Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, απάντησε ότι «αυτή μπορεί να κριθεί πολιτικά».

Ως προς την πρόταση δε, σύστασης εξεταστικής επιτροπής, «αυτό είναι κάτι στο οποίο εμείς θα τοποθετηθούμε τις επόμενες μία, δύο ημέρες». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, τα θέματα αυτά δεν συζητιούνται τώρα. Δεν μπορώ να διαγράψω το γεγονός ότι αυτά είναι πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί και έχουν μεσολαβήσει και δυο εκλογές».