Από τον Δημήτριο Α. Λυρίτση, Δικηγόρο, ειδικό σε θέματα κόκκινων δανείων, Μέλους ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ)
Η πρόσφατη υπόθεση διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πέραν των λοιπών νομικών και πολιτικών ζητημάτων που εγείρει, αναδεικνύει εκ νέου ένα ζήτημα θεσμικής σημασίας που τίθεται εντόνως τόσο από τους δικηγόρους όσο και από άλλους φορείς (ΕνΔΕ κλπ): την ανάγκη ρητής Συνταγματικής ρύθμισης που θα απαγορεύει την κατάληψη δημοσίων θέσεων από συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς μετά την αφυπηρέτησή τους.
Στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, οι δικηγόροι έχουμε προτείνει την εισαγωγή διάταξης που θα καθιστά σαφές ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αναλάβουν θέσεις σε κυβερνητικές θέσεις, κρατικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες αρχές ή δημόσιες υπηρεσίες για εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αφυπηρέτηση τους.
Αυτή η ρύθμιση θα εξυπηρετούσε τους ακόλουθους βασικούς στόχους:
1. Διατηρείται η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας – αποφεύγονται τυχόν υποψίες επιρροής δικαστών από κατάληψη μελλοντικά κρατικών θέσεων.
2. Διαφάνεια και Αμεροληψία: Θα αποτρέπονταν τυχόν ενστάσεις περί συγκρούσεων συμφερόντων ή επιρροής από προηγούμενες αποφάσεις ή άλλως οτι οι αποφάσεις δικαστών θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως επηρεασμένες από προσωπικά κίνητρα.
3. Εξασφαλίζεται η δημόσια εμπιστοσύνη, καθώς ο διαχωρισμός μεταξύ των εξουσιών αποτρέπει εικασίες για “κλειστά δίκτυα” ή ευνοϊκές μετακινήσεις.
4. Συνταγματική Σαφήνεια: Θα αποφεύγονταν ερμηνευτικές διαφορές, καθώς η απαγόρευση θα ήταν ρητή και χρονικά καθορισμένη (πχ. 4 έτη, όσο διαρκεί ο κύκλος μιας κυβερνητικής θητείας).
Τα τελευταία χρόνια η αξιοπίστία των Θεσμών έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα και είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της, όχι απλά διακηρυκτικά ή/και καταγγελτικά, αλλά και θετικά με προτάσεις.
Οι δικηγόροι δεν μένουμε αδρανείς στα θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Στεκόμαστε με δράσεις, επισημάνσεις, εκδηλώσεις, καταγγελίες και προτάσεις.
Είναι και χρέος και ρόλος μαζί.