Σε σχέση με τα συμπεράσματα της διαδικασίας για το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και τον εσωτερικό έλεγχο των εταιρειών, η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο αυτό το νομικό πλαίσιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων να έχουν συμμορφωθεί με αυτό νόμο.
Σύμφωνα με την ίδια, «στα θέματα που έχει κάνει χαρτογράφηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπάρχει μια πολύ καλή εφαρμογή από πλευράς εταιρειών, έχουν προσπαθήσει να συμμορφωθούν».
Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, υποστήριξε ότι υπήρξαν δυσκολίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε κάποιες εταιρείες, όπως το κόστος, καθώς η νέα νομοθεσία έφερε αυξημένες δαπάνες, αφού υπήρξαν νέες επιτροπές και εσωτερικοί ελεγκτές, ενώ συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη συνθεση των διοικητικών συμβουλίων, είχαν δυσκολίες στην εξεύρεση ανεξάρτητων μελών του ΔΣ, στο θέμα του ποσοστού των γυναικών, αλλά και σχετικά με τους εσωτερικούς ελεγκτές.
«Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι είμαστε σε μια καλή διαδρομή και σε αυτή την πορεία είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των εσωτερικών ελεγκτών. Απευθύνω κάλεσμα στις εισηγμένες να προχωρήσουμε στην ουσιαστική λειτουργία αυτου του κανονισμού, γιατί η καλή διακυβέρνηση δίνει αξία στην κάθε εταιρεία και είναι κάτι που την κάνει και ελκυστική στους επενδυτές» ανέφερε η κ Λαζαράκου, με την ίδια να στέκεται σε τρία σημεία σε σχέση με αυτή τη διαδικασία: Στη συμμόρφωση στις διατάξεις της νομοθεσίας, στον έλεγχο των ευρημάτων και στη συζήτηση με τη διοίκηση και στη συζήτηση για τα ευρήματα του ορκωτού ελεγκτή.
«Είναι συνεχής η εργασία για το σύστημα του εσωτερικού ελέγχου, είναι κρίμα να χαθεί το στοίχημα αυτό για τις εταιρείες» κατέληξε η κ. Λαζαράκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ