Θύμα απάτης έπεσε επιχειρηματίας από τη Λάρισα, καθώς έκαναν “φτερά” από τον λογαριασμό του 194.900 ευρώ.
Την Παρασκευή 5 Αυγούστου, άγνωστος προσποιούμενος τον λογιστή τηλεφώνησε στον 45χρονο επιχειρηματία και κατάφερε να αποσπάσει τους κωδικούς του e-banking, να αποκτήσει πρόσβαση στις καταθέσεις του και να αφαιρέσει το τεράστιο αυτό ποσό.
Όταν ο επιχειρηματίας ανακάλυψε την απάτη ενημέρωσε την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας η οποία διερευνά την υπόθεση.
Το Phishing είναι μια μέθοδος εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία οι επιτήδειοι με διάφορα προσχήματα πείθουν τα θύματά τους, με σκοπό την αθέμιτη απόκτηση προσωπικών δεδομένων, όπως κωδικοί, προκειμένου να αποσπάσουν μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eleftheria.gr την περίπτωση του 45χρονου, αφορμή αποτέλεσε η δήθεν επιστροφή επιδόματος, για την οποία συγγενικό του πρόσωπο ζήτησε να τον διευκολύνει. Το θύμα είχε την εντύπωση πως συνομιλούσε με τον λογιστή του συγγενή του- ενώ στην πραγματικότητα συνομιλούσε με τον απατεώνα- και του αποκάλυψε τους κωδικούς του στο e-banking με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του.
Τσουνάμι οι καταγγελίες για απάτες: Ο λογιστής της “ΔΕΗ” και ο δήθεν τεχνικός της Microsoft
Μια ακόμη περίπτωση απάτης καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες, με θύμα μια 61χρονη από τη Λάρισα. Άγνωστος της τηλεφώνησε και της συστήθηκε ως λογιστής της …«ΔΕΗ». Της ζήτησε να του γνωστοποιήσει στοιχεία της τραπεζικής κάρτας ανάληψης, όπως και του προσωπικού (απόρρητου) αριθμού ταυτοποίησης, με σκοπό δήθεν να καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό ως ποσό επιστροφής από τη ΔΕΗ.
Τελικά, της απέσπασε 2.980 ευρώ.
Η απάτη καταγγέλθηκε και ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου.
Επίσης, μία 53χρονη από τη Λάρισα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα δύο αγνώστων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, οι οποίοι της συστήθηκαν ως δήθεν τεχνικοί της «Microsoft», με αποτέλεσμα να την πείσουν και αποκτώντας πρόσβαση μέσω του e-banking στον τραπεζικό της λογαριασμό, τής απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 8.500 ευρώ. Οι απατεώνες που συστήνονται ως δήθεν τεχνικοί της «Microsoft» με το πρόσχημα της «κυβερνοασφάλειας» στους υπολογιστές, αποκτούν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα του θύματος. Όπως έχει γίνει γνωστό, στο παρελθόν, έχουν εξαπατήσει αρκετούς Λαρισαίους με αυτόν τον τρόπο, «σηκώνοντας» μεγάλα χρηματικά ποσά.
Τη συγκεκριμένη υπόθεση ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών.
Υπενθυμίζεται πως σε Δικαστήριο της Λάρισας έχει εκδικασθεί υπόθεση μαζικής εξαπάτησης πολιτών (σ.σ. μέσω αγγελιών πώλησης οχημάτων κ.λπ.), όπου Ρομά κατηγορούμενοι κατέθεσαν ότι είχαν διαθέσει τις τραπεζικές τους κάρτες σε γνωστούς, δήθεν για τη διευκόλυνσή τους, πχ για σύναψη τραπεζικών δανείων κ.λπ. Υποστήριξαν επίσης ότι αγνοούσαν ότι πρόκειται περί απάτης.
Ο ισχυρισμός τους δεν έγινε δεκτός από το Δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταλήγουν στη φυλακή.