Καίριο χτύπημα στη δράση κυκλώματος που διοργάνωνε εικονικούς γάμους στην Κύπρο έβαλε η Europol προχωρώντας σε 15 συλλήψεις.

Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust.

Αναφέρεται ακόμη, ότι το εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται επίσης σε δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως αποκαλύπτεται στην επιχείρηση συμμετείχαν εκτός από την Κύπρο, η Λετονία και η Πορτογαλία και σύμφωνα με την ενημέρωση το εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται σε δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και σε εξαναγκασμό των θυμάτων σε ψεύτικους γάμους για σκοπούς μετανάστευσης.

Η έρευνα σε αυτό το εγκληματικό δίκτυο αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι φέρεται να στρατολόγησαν υπηκόους Λετονίας και Πορτογαλίας και διευκόλυναν τα ταξίδια τους στην Κύπρο, όπου οι γυναίκες συνήψαν συμφωνημένους γάμους με υπηκόους τρίτων χωρών. Οι ύποπτοι, κυρίως Ινδοί, Πακιστανοί και Πορτογάλοι πολίτες, κανόνισαν όλα τα logistics, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και την απόκτηση διαβατηρίων και άλλων απαιτούμενων εγγράφων.

Οι δραστηριότητες του OTF οδήγησαν στον εντοπισμό αρκετών δραστών, ύποπτες συναλλαγές και συνολικά 133 γάμους συμφερόντων μεταξύ Πορτογάλων και Λετονών γυναικών και Ινδών και Πακιστανών ανδρών. Οι γάμοι επέτρεψαν στους υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν άδειες διαμονής από τρίτες χώρες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εικονικές τελετές γάμου πραγματοποιήθηκαν σε δημαρχεία γύρω από την Αραδίππου Λιβαδειάς και τη Λευκωσία στην Κύπρο. Το έργο του OTF οδήγησε σε έρευνες και συλλήψεις στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης δύο από τους κύριους διοργανωτές στη Λετονία και την Πορτογαλία μετά από ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την Κύπρο.

  • 15 συλλήψεις (13 στην Κύπρο, 1 στη Λετονία και 1 στην Πορτογαλία)
  • 4 από τους οποίους είναι στόχοι υψηλής αξίας (2 στην Κύπρο, 1 στη Λετονία και 1 στην Πορτογαλία)
  • Κατασχέσεις συμπεριλαμβανομένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τεκμηρίωσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ