Γράφει η Κωνσταντίνα Λεκκάκου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Η διαδοχικές κρίσεις, οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή, που σάρωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον μέσο συμπολίτη μας και δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που για να διευθετηθούν απαιτούνται πραγματικές τομές με χαρακτήρα ευελιξίας.
Τα funds μέσω των εταιρειών διαχείρισης εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη συγκυρία, το αρρύθμιστο εν πολλοίς νομικό περιβάλλουν έναντι αυτού του νέου σκιώδους τραπεζικού συστήματος και έχουν εντείνει τους πλειστηριασμούς ακόμα και επί πρώτων, μοναδικών και κύριων κατοικιών.
Δυστυχώς η πολιτεία κωφεύει απλώς παρακολουθώντας τις εταιρείες διαχείρισης να παρακωλύουν και τορπιλίζουν ακόμη και αξιόπιστες και γενναίες προσπάθειες ρύθμισης των στεγαστικών δανείων. Σύνηθες γνώρισμα της πρακτικής τους είναι η απαίτηση τους για ρύθμιση και επί έτερων οφειλών, αρνούμενοι σε αντίθετη περίπτωση την ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου, υπό τους δικούς τους βέβαια όρους, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης τεχνηέντως να εμποδίζεται να ρυθμίσει οφειλές εκ στεγαστικών δανείων και εν τέλει να χάνει την μοναδική κύρια κατοικία του.
Οι Εταιρείες διαχείρισης απαιτούν τα προτεινόμενα σχέδια ρύθμισης οφειλών τα οποία είναι προαποφασισμένα και τυποποιημένα, χωρίς να χορηγούν εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα, ενώ οι αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές πρακτικές είναι σύνηθες φαινόμενο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και έτσι καθίστανται, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολλών συμπολιτών μας, μη υλοποιήσιμα.
Προς εξεύρεση λύσης απαιτούνται άμεσες νομοθετικές τομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πρόνοια για την πρώτη κύρια κατοικία, όπως η απαγκίστρωση από την εξέταση του ζητήματος ρύθμισης έτερων οφειλών και η επίτευξη ρυθμίσεων χωριστά για τα στεγαστικά δάνεια με εύλογα κριτήρια ανάλογα με το εισόδημά του και την ευλόγως πρσδιορισμένη αξία του ακινήτου.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διαπιστώνοντας τις άνω πρακτικές στην συνεδρίαση της στις 9.4.2023, με απόφασή της καταδικάζει το φαινόμενο των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds) σε βάρος τόσο οφειλετών-ευάλωτων οικονομικά πολιτών όσο και των
πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το οποίο έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα.
Με επέμβαση της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καλεί τους πληρεξουσίους δικηγόρους των οφειλετών να γνωστοποιήσουν επώνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν και τεκμηριώνουν τις άνω αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές συμπεριφορές των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, προκειμένου να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στα αρμόδια Ελεγκτικά όργανα.
Επίσης καλεί και την ΤτΕ να επέμβει ώστε να ασκήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της έναντι των άνω πρακτικών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers).
Η προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας δεν είναι απλώς ένα οικονομοτεχνικό ζήτημα.
Αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την επιβίωση και τη διατήρηση του θεσμού της οικογένειας, την θεμελίωση κοινωνικής ειρήνης και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Είναι κρίσιμο να συντονιστούν όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί ώστε να ελεγχθούν πρακτικές καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος και εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης των servicers. Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να επέλθει η ισορροπία των συμφερόντων των δύο μερών και να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου των πολιτών. Είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας και πολιτισμού.
lekkakou.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ