Επιμέλεια: Αντώνης Βασιλόπουλος
Με δυο συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος (από τα συνδικάτα) και στο Σύνταγμα (από το ΠΑΜΕ), φορείς των εργαζομένων τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας αυτή την ώρα, με τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς να απεργούν σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ.
Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, σήμερα Δευτέρα ακινητοποιημένα ήταν λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και
από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Ως εκ τούτου τα λεωφορεία και τρόλεϊ την Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 κυκλοφορούν από 09:00 έως 21:00.
Κανονικά κινούνται τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
ΓΣΕΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι “η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον
περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή
ανασφάλεια και ανισότητες.
Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, Οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επιβάλλεται όλοι να δώσουμε αγωνιστικό, απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων τη Δευτέρα 1η Μάη”.
Κ. Χατζηδάκης
Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση τιμά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με το έργο της τελευταίας τετραετίας. Με σημαντικότερο επίτευγμα τη μείωση του
πλήθους των ανέργων κατά 300.000, από 825.000 τον Ιούνιο του 2019 σε 526.000 τον Φεβρουάριο του 2023 και του ποσοστού ανεργίας από το
17,5% που την παραλάβαμε, σε 11,4%.
Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο συζητείται η δυσκολία ορισμένων επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους και η επακόλουθη βελτίωση των αμοιβών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.
Πέρα από τη μείωση της ανεργίας, την τελευταία 4ετία:
– Αυξήθηκε τρεις φορές ο κατώτατος μισθός, από 650 ευρώ το 2019 σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%.
– Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
– Ξεκίνησε η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές και εταιρείες security, επίκειται η εφαρμογή της στις ΔΕΚΟ και μετά τις εκλογές θα επεκταθεί στη βιομηχανία, την εστίαση και τον τουρισμό. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς αυξάνει την ασφαλιστική ύλη.
– Υιοθετήθηκαν νέες άδειες για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή: επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια 4 μηνών, άδεια φροντιστή, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων για γονείς και φροντιστές κ.ά.
– Ψηφίστηκε ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας που προβλέπει μεταξύ άλλων:
· Δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
· Υποχρεώσεις υγείας και ασφάλειας για τις ψηφιακές πλατφόρμες.
· Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
· Συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους απασχολούμενους στα delivery, θέσπιση υποχρέωσης για τις ψηφιακές πλατφόρμες να καλύπτουν τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό και ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και
ασφάλειας με τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
· Αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες στο επίπεδο που ισχύει για τους υπαλλήλους.
– Αναβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας και ενισχύθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό για άμεσους, αντικειμενικούς και διαφανείς ελέγχους.
– Τέθηκαν σε εφαρμογή νέες πρωτοβουλίες για στήριξη των ανέργων, όπως το επίδομα εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και το μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, που έχει ήδη καταβληθεί σε 65.000 ανέργους.
– Υπερτετραπλασιάστηκε (+372%) ο ρυθμός των προσλήψεων μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, από 762 το μήνα ο 2019 σε 2.841 το 2023 και δημιουργήθηκαν συνολικά σε 3,5 χρόνια 125.000 νέες θέσεις εργασίας
– Εγκαινιάστηκαν συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της κατάρτισης (GOOGLE, AMAZON, MICROSOFT, CISCO, COURSERA). Ήδη ξεκίνησε η κατάρτιση 125.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
– Επανεκκίνησε η στεγαστική πολιτική του κράτους με έμφαση στους νέους και τους ευάλωτους πολίτες, με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγκεντρώνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από τους δικαιούχους.