Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για δημοσιοποίηση φωτωγραφιών και προσωπικών στοιχείων κατηγορούμενης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. (υπόθεση Μ. κατά Ελλάδος αρ. 36705/16)

Η προσφεύγουσα, Ε.Μ., συνελήφθη το 2015 κατηγορούμενη για αδικήματα που σχετίζονται με απάτη και πλαστογραφία. Η υπόθεση ενώπιων του ΕΔΔΑ αφορούσε στην έγκριση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών της δημοσίευσης φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων επτά εκ των κατηγορουμένων –μεταξύ των οποίων και η προσφεύγουσα– στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για περίοδο έξι μηνών μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου τους.

Στηριζόμενη στο άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και στο άρθρο 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, η προσφεύγουσα διαμαρτυρήθηκε για τη δημοσίευση της φωτογραφίας της και προσωπικών δεδομένων της στον Τύπο μετά την κατηγορία που απαγγέλθηκε εναντίον της.

Το ΕΔΔΑ αποφάσισε στις 20.6.2023 ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, και ότι η διαπίστωση της παραβίασης συνιστά από μόνη της επαρκή δίκαιη ικανοποίηση της προσφεύγουσας. ( Πηγή: echr.coe.int/legalnews24.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ