Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι στον Βόλο και γενικότερα στη Μαγνησία, καθώς το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι καταστροφικό. Οι πλημμύρες σαρώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους, ενώ την ίδια ώρα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας αγνοείται.

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, στην περιοχή του Ανω Βόλου, που σαρώνει τον Βόλο και τη Μαγνησία, έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Την ίδια ώρα,  σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου για αγνοούμενο ηλικιωμένο. Το όχημά του παρασύρθηκε από ρέμα το οποίο έχει υπερχειλίσει λόγω της καταρρακτώδους βροχής.

Ομάδα της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με κλιμάκιο του Δήμου Βόλου βρίσκεται στο σημείο και διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αγνοούμενοι στο Πήλιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Meteo, περίπου 110 κάτοικοι και τουρίστες στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου παραμένουν εγκλωβισμένοι, μαζί και τα οχήματά τους.

Μάλιστα κάτοικος στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου έκαναν έκκληση μέσω του ΣΚΑΪ για βοήθεια, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν βοήθεια. Ανέφερε επίσης ότι το νερό έχει παρασύρει αυτοκίνητα και τα έχει ρίξει στη θάλασσα και πως στην περιοχή που είναι τουριστική υπάρχει αρκετός κόσμος σε ξενοδοχεία και σπίτια που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η ίδια δήλωσε ότι κινδυνεύει το ποτάμι να εισβάλει στο χωριό και να «καταπιεί» τα σπίτια και ζητεί «να έρθει ο στρατός» προκειμένου να τους βοηθήσει.

Πού θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:

  • Πιερία
  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται  ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!

 

 

χάρτης meteo
χάρτης meteo

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία επέβαλε απαγόρευση απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η ειδοποίηση του 112.

 

 

Την ίδια ώρα οι πολίτες λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας και στο Πήλιο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το 112.

 

 

Η ΕΛΑΣ έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας και για τη Σκιάθο. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της Σκιάθου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η ειδοποίηση του 112.

Σοβαρά προβλήματα στον Βόλο

Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι δεν μετέβησαν στις δουλειές τους.

Το πρόβλημα επιτείνεται στην πόλη του Βόλου, κυρίως στο κέντρο, όπου από τη συνεχόμενη καταιγίδα έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών και οι κάθετοι δρόμοι κατεβάζουν από τα ορεινά τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που δεν μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο αποχέτευσης.

 

Μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί στον δρόμο Βόλου-Αγριάς όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα.

Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών.

Νέα μηνύματα από το 112

Το 112 ήχησε στις 09:45 στους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας επισημαίνοντας τον αναγκαίο περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω του φαινομένου της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε η Πολιτική Προστασία και σε όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Γύρω στις 10 το πρωί όσοι βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το grtimes.gr, έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τους μέσω του 112: «Το φαινόμενο της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις σας. Διευκολύνετε το έργο των Αρχών». Το ίδιο μήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι της Καρδίτσας, της Πιερίας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Θεσσαλίας και των Σποράδων.

Προσοχή στην Αττική

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην Αττική καθώς από το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες. «Θέλει προσοχή και ο νομός Αττικής γιατί βλέπουμε ότι ο άνεμος στρέφεται σε ανατολικό-νοτιοανατολικό. Είναι ένας άνεμος αρκετά υετοφόρος για την περιοχή της Αττικής. Συνοδεύεται συνήθως με μεγάλα ύψη βροχής, άρα να είμαστε σε μία εγρήγορση, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 28 βαθμούς αργά το μεσημέρι», αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και αύριο, Τετάρτη με τα φαινόμενα να είναι έντονα από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά: η Θεσσαλία, η Αττικο-Βοιωτία, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος.

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία θα περιοριστεί στα δυτικά, μέσα στο Ιόνιο, θα αρχίσει να ταξιδεύει προς τις ακτές της Βόρειας Αφρικής όπου  αναμένεται να σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας.

Πλημμύρισε το νοσοκομείο Βόλου

Δύσκολες είναι οι ώρες και για το Νοσοκομείο του Βόλου καθώς νερό έχει εισχωρήσει στο μηχανοστάσιο. Η Πυροσβεστική έχει δώσει το βάρος της στο Νοσοκομείο ώστε να μην σημειωθεί βραχυκύκλωμα.

Πλημμύρισε το νοσοκομείο Βόλου
Πλημμύρισε το νοσοκομείο Βόλου

Στον δεύτερο υπόγειο όροφο, που στεγάζονται η τεχνική υπηρεσία, το γκαράζ και τα λεβητοστάσια μπήκαν νερά και αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να αποστραγγιστούν, και ταυτόχρονα να στεγανοποιηθούν οι υπόλοιποι χώροι για να μη δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα

Στο δρόμο ο Αχιλλέας Μπέος – Καλεί τους πολίτες να γυρίσουν στα σπίτια τους

Παρά τις ισχυρές συστάσεις του Δήμου Βόλου για αποφυγή κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι πολίτες δε φαίνεται να πειθάρχησαν με αποτέλεσμα η ισχυρή νεροποντή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία, στους κεντρικούς δρόμους.

Μπέος κακοκαιρία

Ο δήμαρχος της πόλης Αχιλλέας Μπέος βγήκε στον δρόμο για να κατευθύνει τους οδηγούς και να τους πείσει να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά και την απόφαση να μείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες σήμερα. Ο κ. Μπέος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αν είναι δυνατόν να τις διακόψουν μέχρι να ηρεμήσει το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αναφέρει το thenewspaper.gr.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ