(upd) Τέλος παίρνουν οι «μπίζνες» με τα «μαύρα ενοίκια» από κλειστές και αδήλωτες κατοικίες μέσα από τις πλασματικές δηλώσεις Ε9 με τη νέα βάση δεδομένων για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ από το 2025 και θα ανοίξει το δρόμο για σαρωτικές διασταυρώσεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι.
Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» που θα αποτελέσει το νέο «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας καθώς στον συγκεκριμένο φάκελο θα καταγραφούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας καθώς και άλλες πληροφορίες όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.
Παράλληλα, θα υπάρξει καταγραφή των κενών κατοικιών και έτσι η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι ιδιοκτήτες που θα βάλουν ενοικιαστήριο σε κλειστά ακίνητα δικαιούνται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση. Με την δημιουργία του μητρώου η ΑΑΔΕ αποκτά ένα νέο όπλο για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων από ακίνητα, αποφυγής πληρωμής φόρων αλλά και «παράνομης» είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων.
Το σχέδιο αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε ομιλία του στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, λέγοντας ότι από το 2025 που θα αναπτυχθεί το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο θα ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς τα κενά ακίνητα.

Ειδικότερα ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει:

– Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Απλά οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγχουν τα στοιχεία και αν διαπιστώνουν διαφορές θα τις διορθώνουν χωρίς πρόστιμα.

– Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο που θα δώσει τη δυνατότητα για εξπρές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να κερδίσουν φοροαπαλλαγές ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας ή και να εισπράξουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να ελέγξουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΑΑΔΕ, υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ η να καταβάλλουν μικρότερο ποσό, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλυτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

– Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

– Πρόσθετο φόρο ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και ανέρχεται σε 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

– Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

– Έξτρα φόρος εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr