Το Συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου έκρινε παράνομη την εκλογή της κυβέρνησης του Αβντουλάχ Χότι και διέταξε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (21/12) το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκλογή της κυβέρνησης Χότι, στις 3 Ιουνίου του 2020, δεν πραγματοποιήθηκε νόμιμα διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος είχε καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.

Πρόκειται για τον βουλευτή Άτεμ Αρίφι, του μειονοτικού κόμματος, της εθνικής κοινότητας των Ασκάλι, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή της κυβέρνησης Χότι, που έλαβε τότε την εμπιστοσύνη 61 βουλευτών από τους συνολικά 120 που συνθέτουν τη βουλή του Κοσόβου.

Στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Άτεμ Αρίφι δεν είχε καν δικαίωμα υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου του 2019 με δεδομένο ότι, τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε ήδη εκδοθεί, τελεσίδικα, καταδικαστική απόφαση εναντίον που του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών με αναστολή για απάτη εις βάρος του δημοσίου.

Το θέμα αυτό ανακίνησε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (VV) του τέως πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι η κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε στην βουλή, τον Ιούνιο του 2020, όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του νυν πρωθυπουργού Αβντουλάχ Χότι. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» προσέφυγε στο Συνταγματικό δικαστήριο πριν από ένα χρόνο και σήμερα δικαιώθηκε.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι – η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι – θα αρχίσει σήμερα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ