Η εταιρεία ενέργειας που είναι υπεύθυνη για περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου απενεργοποίησε τις γεννήτριες της σύμφωνα με το BBC.
Η τουρκική εταιρεία Karpowership υποστηρίζει ότι ο Λίβανος της οφείλει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια χωρίς να λάβει μέρος των οφειλών της εδώ και 18 μήνες.
Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες αρνείται σε μια συνεχιζόμενη νομική διαμάχη.
Ο Λίβανος βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση και ήδη υφίσταται τακτικές διακοπές ρεύματος, με πολλά νοικοκυριά να βασίζονται σε ιδιωτικές γεννήτριες.
Η χώρα δεν είχε συμφωνήσει σε κυβέρνηση για εννέα μήνες, μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία αποχώρησε μετά από μια καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο Hassan Diab υπηρετεί επί του παρόντος ως αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Παραιτήθηκε μετά την έκρηξη τον Αύγουστο, αλλά ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Saad Hariri προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αφήνοντας τον Diab στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντά του.
Η Karpowership, η οποία παρέχει ισχύ από δύο φορτηγίδες φέρεται να διέκοψε την παροχή στις 08:00 τοπική ώρα (06:00 BST).
«Λυπούμαστε βαθιά που σταματήσαμε και προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε», ανέφερε σε δήλωσή της.
«Για 18 μήνες, είμαστε εξαιρετικά ευέλικτοι με το κράτος, παρέχοντας συνεχώς ισχύ χωρίς πληρωμή ή σχέδιο πληρωμής, επειδή η χώρα αντιμετώπιζε ήδη πολύ δύσκολους καιρούς. Ωστόσο, καμία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον με τέτοιο άμεσο και αδικαιολόγητο κίνδυνο», αναφέρεται.
Περίπου 370 μεγαβάτ (MW) ισχύος προέρχονται από την Karpowership.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ο Λίβανος έχει συνολική ισχύ περίπου 2.200 MW, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγίδων, αλλά είχε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ενέργεια, με τη μέγιστη ζήτηση το 2020 να φτάνει τα 3.500 MW.
Στις αρχές του μήνα, ένας κρατικός εισαγγελέας απείλησε να καταλάβει τα πλοία αφού ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι εξαπέλυσε κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με τη σύμβαση, κατηγορίες που αρνείται η Karpowerhip.
Δικαστήριο έχει εκδώσει επίσης πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων κατά της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ