Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Πολωνία να λάβει πιο σοβαρές αποφάσεις σχετικά με το κράτος δικαίου, καθυστερώντας τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας για την πανδημία ως αντίποινα..
Αλλά οι Πολωνοί πολιτικοί περνάνε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως θα μηνύσουν τις Βρυξέλλες και μάλιστα θα ενωθούν με άλλους δυσαρεστημένους για να ανατρέψουν την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφει ο Guardian.
Η εθνική συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει σκληρύνει σημαντικά τη ρητορική της στην αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, γράφει η εφημερίδα.
Τώρα η Βαρσοβία απειλεί ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα της τα όπλα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, εάν χρειαστεί, θα σχηματίσει συνασπισμό για να αντικαταστήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έτσι, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Krzysztof Sobolevsky, είπε ότι εάν η ΕΕ προσπαθήσει να καρφώσει την Πολωνία στον τοίχο, τότε θα αναπτύξει ολόκληρο το οπλοστάσιό της εναντίον της και θα απαντήσει σύμφωνα με την αρχή «οφθαλμός αντί οφθαλμού».
Μιλάμε για την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βαρσοβία ως βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, εάν αυτό δεν γίνει, τότε η Πολωνία θα μηνύσει τις Βρυξέλλες, θα ασκήσει βέτο στις πρωτοβουλίες της ΕΕ και θα συνάψει συμμαχία για την ανατροπή της
Ursula von der Leyen.

Η αντιπαράθεση

Νωρίτερα, ο Jarosław Kaczynski είπε ότι η Βαρσοβία δεν είχε κανένα λόγο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του μπλοκ.
«Δείξαμε τη μέγιστη καλή θέληση, αλλά οι παραχωρήσεις μας δεν οδήγησαν σε τίποτα», είπε ο Kaczynski.
«Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα ».
Όπως εξηγεί ο συντάκτης του άρθρου, η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες διαπληκτίζονται εδώ και πολλούς μήνες.
Για παράδειγμα, η ΕΕ απαιτεί ορισμένες αποφάσεις κράτους δικαίου από την Πολωνία προτού της χορηγήσει επιδοτήσεις.
Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η πολωνική κυβέρνηση κατέστρεψε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.
Η Βαρσοβία έκανε παραχωρήσεις, διέλυσε το πειθαρχικό δικαστήριο, κάτι που προκάλεσε αντιπαραθέσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί για την Ε.Ε.
Ο Kaczynski είπε ότι η Πολωνία δεν θα έκανε τίποτα περισσότερο και οι Βρυξέλλες, είπε, θέλουν να καταστρέψουν το πολωνικό δικαστικό σύστημα και να το υποτάξουν στη Γερμανία.
Και παρόλο που, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Πολωνών είναι υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντιπολίτευση σημειώνει ότι μια τέτοια πολιτική του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Πολωνίας από την ΕΕ, γράφει ο Guardian.

Πρώτο δείγμα, η «συμμαχία» με Ουγγαρία

Πάντως, η Πολωνία φαίνεται πως έχει αρχίσει να παρουσιάζει δείγματα όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι…
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Παρασκευή (5/8/2022) η κυβέρνησή της συντάχθηκε με εκείνη της Ουγγαρίας, του Viktor Orban, καταψηφίζοντας το τελικό σχέδιο για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Σημειωτέον ότι αρχικά, η Πολωνία είχε στηρίξει το σχέδιο, έστω και με επιφυλάξεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία έχει ισχυρή επιρροή στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ ο ρόλος της έχει αναβαθμιστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ