Τα πρώτα πρόστιμα για τους 21.000 ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι οποίοι εντοπίστηκαν από την ΕΡΓΑΝΗ να μην έχουν υποβληθεί στα υποχρεωτικά rapid test για το διάστημα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου θα αποσταλούν, και μάλιστα, με ηλεκτρονικό τρόπο.

Εως 300 ευρώ για κάθε τεστ

Τα πρόστιμα φτάνουν στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που αμέλησε ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και στα 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.
Συνεπώς κάποιος μισθωτός που εργάζεται στην εστίαση και είναι υποχρεωμένος σε 2 τεστ την εβδομάδα, αν δεν έκανε κανένα το παραπάνω διάστημα, κινδυνεύει με πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ που…ξέχασε.
Μισθωτός με υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα, που έκανε μόνο το ένα, θα κληθεί να πληρώσει 900 ευρώ για τα τρία τεστ που αμέλησε να κάνει. Στην περίπτωση μερικής απασχόλησης, τα πρόστιμα περιορίζονται στο μισό.
Οι παραβάτες θα έχουν χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση, εφόσον έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη, το διαγνωστικό κέντρο, ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.
Ήδη χθες, περίπου 21.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι ενώ είναι ανεμβολίαστοι δεν υποβλήθηκαν στον απαιτούμενο αριθμό των rapid test, όπως όφειλαν, εντοπίστηκαν από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Oι περισσότερες παραβάσεις του μέτρου που κάνει υποχρεωτικά τα rapid tests για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς εντοπίστηκαν σε κλάδους και τομείς όπως είναι η εστίαση, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι κινηματογραφικές παραγωγές.
Υπενθυμίζεται πως τα 2 rapid test την εβδομάδα είναι υποχρεωτικά από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Ωστόσο το διάστημα από 18 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου ήταν υποχρεωτικά μόνο για εργαζόμενους σε:

Εστίαση
Τουριστικές επιχειρήσεις
Μεταφορές προσώπων
Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
Ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης
Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών της «Εργάνης»:

300 – 600 ευρώ για πλήρες 8ωρο (300 ευρώ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα. Όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 ευρώ την εβδομάδα).
Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 ευρώ.
Το πρόστιμο θα κοινοποιείται στην διεύθυνση κατοικίας, στην εργασία, με email αλλά και στον εργοδότη
Από τα πρόστιμα εξαιρούνται όσοι δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε άδεια, σε τηλεργασία, ή για λόγους υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ