Το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας και η σημασία του στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος,η «προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών», αλλά και η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα «το μεγάλο βάρος των οποίων καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές», αποτέλεσαν σήμερα τα σημεία αναφοράς των ομιλητών κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διεξάγεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

«Δεν θα επιτρέψουμε βεβαίως  την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια των εργασιών της γ.σ. των δικαστών και εισαγγελέων, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλες προσωπικότητες του νομικού κόσμου. Ο υπουργός έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης τη «προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους».

 

Δικαστική ανεξαρτησία

Η αναφορά στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν μοιραίο να γίνει στη διάρκεια αυτής της γενική συνέλευσης των δικαστών και εισαγγελέων, και μάλιστα από την ηγεσία του Αρείου Πάγου με τον πρόεδρο Ι. Τσαλαγανίδη, να υπογραμμίζει δικαίως ότι » μετά την εφαρμογή ντου νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές». Ακόμα για το μείζον θέμα της διαμεσολάβησης και τα επιχειρήματα των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει από την εφαρμογή του, ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν «οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση».

Από την πλευρά της στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επισήμανε την αναγκαιότητα  αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου  από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλίωτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό επιμένουμε συχνά να το αναδεικνύουν ως κυρίαρχο».

Πηγή: dikastiko.gr