Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα στα τέλη Μαρτίου σε βάρος του προέδρου της Ιντερπόλ Αχμέντ Νάσερ αλ-Ραΐσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «συνέργεια σε βασανιστήρια», μετά τη μήνυση που κατέθεσαν δύο Βρετανοί, μεταδίδει το AFP.
Η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανέθεσε σε τακτικό ανακριτή του Παρισιού έρευνα έπειτα από μήνυση με παράσταση πολιτικής αγωγής για «βασανιστήρια» και «αυθαίρετες κρατήσεις» το 2018 και 2019.
Ο Ραΐσι, που είναι επίσης ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας των Εμιράτων, βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο προκαταρκτικής έρευνας της Pnat για άλλες κατηγορίες για βασανιστήρια.
Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο Βρετανοί αναφέρουν πως θα «παρουσιάσουν την Τετάρτη [σήμερα] αποδείξεις για τα βασανιστήρια» για τα οποία κατηγορούν τον Ραΐσι, στη διάρκεια μιας ακρόασης «με αίτημα του ανακριτή» της ειδικής υπηρεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πολιτικό δικαστήριο του Παρισιού.
Ο πρώτος ενάγων Μάθιου Χέτζες είναι κάτοχος διδακτορικού του Πανεπιστημίου του Ντάραμ στην Αγγλία.
Σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη Λιόν τον Οκτώβριο είχε αναφερθεί στις κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του σε ταξίδι του για σπουδές στα ΗΑΕ, με βάση τις οποίες είπε ότι είχε συλληφθεί και βασανιστεί μεταξύ Μαΐου-Νοεμβρίου 2018 και «αναγκάστηκε σε ψευδορκία».
Αφού καταδικάστηκε σε ισόβια τον Νοέμβριο του 2018, έλαβε χάρη λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, υπό διεθνή πίεση.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Άλι Ίσα Άχμαντ, αξιωματικός ασφαλείας στο Γουλβερχάμπτον της κεντρικής Αγγλίας, ανέφερε από την πλευρά του ότι χτυπήθηκε επανειλημμένα και μάλιστα δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια της διαμονής του στο εμιράτο Σάρτζα από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2019.
Τον κατηγόρησαν, είχε πει, ότι είχε υποστηρίξει πολύ ανοιχτά την ποδοσφαιρική ομάδα του Κατάρ στη διάρκεια αγώνα για το κύπελλο Ασίας, φορώντας φανελάκι με τη σημαία της χώρας, αντιπάλου των ΗΑΕ.
Η προεδρία της Ιντερπόλ είναι κυρίως τιμητικό αξίωμα.
Ο αλ Ραΐσι είχε εκλεγεί πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού τον Νοέμβριο, προς μεγάλη λύπη των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αξιωματούχων.
Η Pnat έχει ξεκινήσει επίσης προκαταρκτική έρευνα για τον υποστράτηγο αλ Ραΐσι έπειτα από μήνυση για «βασανιστήρια» και «πράξεις βαρβαρότητας» που κατέθεσε η ΜΚΟ Gulf Center for Human Rights (GCHR) σχετικά με την τύχη του Άχμεντ Μανσούρ, από τους κυριότερους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων είχε απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες της ΜΚΟ για την τύχη του Μανσούρ.
Η Ιντερπόλ είχε υποστηρίξει πως η αντιδικία αφορά «θέμα μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ