Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, με νέα απόφασή του, καταλογίζει ευθύνες στο Δημόσιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επιδικάζοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 150.000 ευρώ στους συγγενείς 73χρονης που κάηκε στο Νέο Βουτζά, στην προσπάθειά της να διαφύγει μέσα από τις φλόγες.
Πρόκειται για μία ακόμη απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων, που καταλογίζει ευθύνες στο ελληνικό Δημόσιο για παραλείψεις στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείου της Αθήνας επιδίκασε συνολική αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ στους συγγενείς 73χρονης η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της, στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις φλόγες αλλά τελικά κάηκε μέσα στην πύρινη λαίλαπα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τελικά το σπίτι της άτυχης γυναίκας δεν κάηκε, παρά μόνο η αυλή του οικήματος.
Το δικαστήριο ενέκρινε τελικά ότι υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης συμπεριφοράς των οργάνων του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου και του θανάτου της 73χρονης, τονίζοντας πως τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής παρέλειψαν εγκαίρως να εισηγηθούν την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών την οποία ουδέποτε εξέτασαν.
Το Δημόσιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της πολυσέλιδης δικαστικής απόφασης, προβάλλει την άποψη ότι η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών δεν ήταν ενδεδειγμένο μέτρο για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού καθώς η φωτιά έφτασε σε λιγότερο από μία ώρα στον οικισμό και «και έπνεαν άνεμοι έντασης 10 και 11 μποφόρ, οι οποίοι μετέφεραν καπνούς και καύτρες εκατοντάδες μέτρα μπροστά από το μέτωπο με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατή η έγκαιρη εκκένωση, ενώ εντός και πέριξ των οικισμών οι οδοί είναι μικροί και δαιδαλώδεις (χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα)».

Ατελέσφορη και επικίνδυνη

Συνεπώς, κατά το εν λόγω ισχυρισμό του δημοσίου, πιθανή απόπειρα για μαζική απομάκρυνση του συνόλου των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, θα ήταν ατελέσφορη και επικίνδυνη, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν θα είχαν ασφαλές καταφύγιο, αφού όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων στην ακτογραμμή της περιοχής εννέα άτομα πνίγηκαν, παρασυρόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο κάθε πολίτης, στο πλαίσιο της ατομικής του ευθύνης, οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης ενώ δεν είχε καταρτιστεί σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του οικισμού του Νέου Βουτζά.
Στην απόφαση αναφέρεται πως από «το προσκομιζόμενο από το ίδιο το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο 264750/Σ.60789/Α.00/26.8.2022 έγγραφο του Προϊσταμένου του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στους ενάγοντες εξαιτίας του θανάτου της συγγενούς τους».