Ξεκαθαρίζει μέσα στην εβδομάδα το τοπίο για το νέο καθεστώς φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση και θα ανοικτό για στοχευμένες διορθώσεις χωρίς αλλαγές στο πυρήνα.
Με τα αποκαλυπτήρια των ρυθμίσεων θα αποσαφηνιστεί πλήρως ο νέος τρόπος προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των 10.920 ευρώ αλλά και των εκπτώσεων και εξαιρέσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.
Το νέο πλαίσιο φορολόγησης έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους που ζητούν την απόσυρσή του κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Advertisement

 

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζονται επιμέρους αλλαγές όπως:

1. Διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.
Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες κ.α

2. Εκπτώσεις η και απαλλαγές από το ελάχιστο ύψος φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες άνω των 65 ετών ή όσους βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση καθώς και για φορολογούμενους που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές

3. Στο προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη εκτός από τις αποδοχές από μισθούς και συντάξεις και τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

4. «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.
Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης επαγγέλματός δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ ενώ για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.
Για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.

Διευκρινίσεις

Πάντως από τις διευκρινίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σύστημα φορολόγησης προκύπτουν τα εξής:

Σε περίπτωση των ζευγαριών που είναι και οι δυο ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα το ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος καθώς δεν πρόκειται για τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για τεκμαρτό εισόδημα.

Εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι αγρότες .

Το νέο πλαίσιο φορολόγησης θα εφαρμοστεί και για όσους αποκτούν εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς θεωρούνται επιτηδευματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν για τους συγκεκριμένους θα ισχύσουν από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας δηλαδή από το 2024 οι εκπτώσεις έως 100% στο τεκμαρτό εισόδημα.

Τα κρυφά εισοδήματα

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν με έμφαση ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών με συνδρομή όλων των φορολογούμενων στα κρατικά έσοδα με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για ελάφρυνση του φορτίου που σηκώνουν παραδοσιακά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τα οποία οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν το 65% του συνολικού φόρου εισοδήματος, ο μέσος μισθωτός καταβάλλει μεγαλύτερο φόρο από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα ενώ στη χώρα μας η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στον προϋπολογισμό είναι μόλις 2,1% των εσόδων, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη υπερδιπλάσια και φτάνει στο 5,2% των εσόδων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr