Αρνείται κάθε αδίκημα σχετικά με την πυρκαγιά στην Ύδρα, ο Daniyar Abulgazin ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Καζακστάν.
Όπως σημειώνει το BBC, ο Daniyar Abulgazin είναι ένας από τους οκτώ υπηκόους του Καζακστάν που επέβαιναν στο πολυτελές σκάφος τον περασμένο μήνα και οι οποίοι διώκονται από τις ελληνικές αρχές για συνέργεια σε εμπρησμό.
Ο επιχειρηματίας είχε νοικιάσει το σκάφος «Περσεφόνη» και βρισκόταν στην περιοχή όταν η πυρκαγιά κατέκαψε 300 στρέμματα στο νησί της Ύδρας.
Αρχικά, υπήρχαν αναφορές ότι τα πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν απευθείας από την θαλαμηγό, αλλά εξετάζονται επίσης πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί να εκτοξεύτηκαν από μια παραλία του νησιού.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε οργή από την πρώτη στιγμή, ειδικά και μετά τις αναφορές ότι οι επιβάτες της θαλαμηγού πέταξαν στην πατρίδα τους λίγο μετά τη φωτιά της 21ης Ιουνίου.

Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο επιχειρηματίας

Σε δήλωσή του, ο κ. Abulgazin δήλωσε ότι είχε νοικιάσει το Περσεφόνη για μια εβδομάδα και πέταξε σπίτι του την επόμενη ημέρα – κάτι που ήταν ανέκαθεν το πλάνο.
Είπε ότι είχε μιλήσει με «εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το περιστατικό αυτό».
Ήταν «έκπληκτος» όταν έμαθε αργότερα για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν, δήλωσε ο κ. Abulgazin.
Πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ λυπημένος» από την πυρκαγιά, αλλά ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι καλεσμένοι του έκαναν κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν.
«Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που έχουν θεσπιστεί στο σκάφος. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα της θαλαμηγού ή άλλους τρίτους να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά», δήλωσε.
Υποσχέθηκε επίσης πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην έρευνά τους. Το Καζακστάν δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ελλάδα, οπότε είναι απίθανο να χρειαστεί να μεταβούν εκεί για να υποβληθούν σε ανάκριση.
Στο μεταξύ ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ άλλα 15 μέλη του πληρώματος που είχαν αρχικά συλληφθεί έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.