Εξι νέοι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ορκίστηκαν στις 8 Μαρτίου 2024 κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δικαστηρίου στη Χάγη (Ολλανδία). Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτησαν επίσης τους έξι απερχόμενους δικαστές του ΔΠΔ που έληξε η θητεία τους. 

Οι δικαστές κ. Keebong Paek (Δημοκρατία της Κορέας), Erdenebalsuren Damdin (Μογγολία), κα Iulia Motoc (Ρουμανία), Haykel Ben Mahfoudh (Τυνησία), Nicolas Guillou (Γαλλία) και Beti Hohler (Σλοβενία) εξελέγησαν για 9ετή θητεία κατά την εικοστή δεύτερη σύνοδο της Συνέλευσης των Κρατών Μερών (ASP) του Καταστατικού της Ρώμης τον Δεκέμβριο του 2023. Οι έξι νέοι δικαστές θα αρχίσουν τη θητεία τους στις 11 Μαρτίου 2024 και στη συνέχεια θα κληθούν σε πλήρη ανάληψη καθηκόντων βάσει του φόρτου εργασίας του Δικαστηρίου.

Η συνεισφορά των έξι δικαστών των οποίων η 9ετής θητεία λήγει στις 10 Μαρτίου 2024 αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής, οι οποίοι είναι ο δικαστής Piotr Hofmański (Πρόεδρος του Δικαστηρίου), ο δικαστής Antoine Kesia-Mbe Mindua (Β’ Αντιπρόεδρος). Ο δικαστής Marc Perrin de Brichambaut, ο δικαστής Bertram Schmitt, ο δικαστής Péter Kovács και ο δικαστής Chang-ho Chung. Οι δικαστές Mindua, Schmitt, Kovács και Chung, ωστόσο, θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για ένα χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν τις εν εξελίξει δίκες, σύμφωνα με το άρθρο 36 παράγραφος 10 του Καταστατικού της Ρώμης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελείται από 18 δικαστές που είναι υπήκοοι κρατών μερών του Καταστατικού της Ρώμης. Οι δικαστές επιλέγονται μεταξύ ατόμων υψηλού ηθικού χαρακτήρα, αμεροληψίας και ακεραιότητας που διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται στις αντίστοιχες χώρες τους για διορισμό στα ανώτατα δικαστικά αξιώματα. Η εκλογή των δικαστών λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για εκπροσώπηση των κύριων νομικών συστημάτων του κόσμου, δίκαιη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών και δίκαιη γεωγραφική κατανομή.

Το βίντεο της τελετής εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ