Εξαρθρώθηκε σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από κατοικίες-βίλες στη Μύκονο. Οι διαρρήκτες παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ενοίκων των σπιτιών που έβαζαν στο στόχαστρό τους και όταν διαπίστωναν ότι εκείνοι έλειπαν, τότε ρήμαζαν τα σπίτια, αρπάζοντας ό,τι πολύτιμο έβρισκαν, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση είχαν στα χρηματοκιβώτια. O τζίρος τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 455.00 ευρώ, ενώ ένας 27χρονος που συνελήφθη επ αυτοφώρω αντιστάθηκε στους αστυνομικούς την ώρα της σύλληψης.
Όπως εξακριβώθηκε πρόκειται για 6μελή εγκληματική ομάδα-σπείρα.
Με ορμητήριο ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο, έκαναν «χρυσές» κλοπές και διαρρήξεις σε βίλες του νησιού, απ’ όπου άρπαξαν συνολική λεία περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.
Η δράση τους τελείωσε όταν το περασμένο Σάββατο αστυνομικοί που είχαν στήσει «καρτέρι» είδαν έναν 27χρονο Αλβανό να φεύγει από μια βίλα όπου λίγο νωρίτερα είχε εισβάλει και είχε αρπάξει ό,τι πολύτιμο αντικείμενο βρήκε.
Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες, ενώ αναζητούν ένα ακόμα αρχηγικό μέλος, ηλικίας 41 ετών, και έναν ακόμα 27χρονο.
Τα πρώτα από τα 14 «χρυσά» χτυπήματα έγιναν στις αρχές Μαΐου. Σε έρευνες που έκαναν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου «βρήκαν σημαντικό αριθμό αντικειμένων, τα οποία κατασχέθηκαν και σταδιακά αναγνωρίζονται ως προϊόντα κλοπής. Επίσης, βρέθηκαν διαρρηκτικά μέσα, εργαλεία αξιολόγησης χρυσών αντικειμένων, και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο».
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να διασαφηνιστεί τυχόν εγκληματική τους δραστηριότητα και άλλες χρονικές περιόδους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, βραχίονας σπείρας τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές από κατοικίες-βίλες στη Μύκονο.
Όπως εξακριβώθηκε πρόκειται για 6μελή εγκληματική ομάδα-σπείρα, εκ των οποίων το Σάββατο (24 Ιουνίου 2023) συνελήφθη επ’ αυτοφώρω έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου, ένας αλλοδαπός ηλικίας 27 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δύο αρχηγικών μελών (αλλοδαπού ηλικίας 41 ετών και ημεδαπού 27 ετών).
Σημειώνεται ότι, ο 27χρονος δράστης εντοπίστηκε από ενεδρεύοντες αστυνομικούς και συνελήφθη τι στιγμή που αποχωρούσε από συγκρότημα κατοικιών όπου είχε διαπράξει κλοπή, από κοινού με δύο συνεργούς του, έχοντας στην κατοχή του φορητό κουτί ασφάλειας (safe box), αντιστεκόμενος σθεναρά κατά την ακινητοποίησή του.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα η οποία περιλαμβάνει τα αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών καθώς και βίας κατά υπαλλήλων -δικαστικών λειτουργών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών καταγγελιών, ανάλυσης, επεξεργασίας και συνδυαστικής αξιοποίηση στοιχείων – δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής τους οργάνωσης. Ταυτόχρονα διακριβώθηκαν τα περιγραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων δραστών, οι μεταξύ τους σχέσεις και ρόλοι.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη της υπόθεσης, τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Μαΐου 2023 τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με τη συμμετοχή των υπολοίπων δραστών και χαρακτηριστικά δομημένης σπείρας, έχοντας ως ορμητήριο πολυτελή κατοικία διαμονής, δρούσαν στοχευμένα με διακριτούς ρόλους και διέπρατταν κλοπές- διαρρήξεις σε κατοικίες – βίλες του νησιού, κατά κανόνα, όταν οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι αυτών απουσίαζαν προσωρινά.
Οι δράστες αφαιρούσαν χρήματα και τιμαλφή μεγάλης αξίας, καθώς και κουτιά ασφαλείας (safe box) με το περιεχόμενο τους.
Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις κλοπής, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρημάτων που αφαίρεσαν εκτιμάται ότι υπερβαίνει 455.000,00 ευρώ.
Στην κατοικία όπου διέμεναν οι δράστες και σε όχημα που χρησιμοποιούσαν βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία κατασχέθηκαν και σταδιακά αναγνωρίζονται ως προϊόντα κλοπής. Επίσης, βρέθηκαν διαρρηκτικά μέσα, εργαλεία αξιολόγησης χρυσών αντικειμένων, και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ενώ η διερεύνηση υπόθεση συνεχίζεται προκειμένου να διασαφηνιστεί τυχόν εγκληματική τους δραστηριότητα και άλλες χρονικές περιόδους.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κυκλάδων, Α’ & Β’ Δωδεκανήσου ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών.
Οι δράσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και η δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται περιλαμβάνει την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των όλων των αστυνομικών μονάδων και τη διενέργεια συστηματικών και κατά περίπτωση, εξειδικευμένων ελέγχων, με στόχο:
την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και μικροεγκληματικότητας
τη συστηματική αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών για την
την αυξημένη επιχειρησιακή ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά
τη διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θερινής περιόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ