Νέα δικαστική ήττα υπέστη η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, και μαζί με αυτήν και ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Κομισιόν κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών.
Αυτή τη φορά το θέμα αφορά την Amazon και το αίτημα της Κομισιόν να καταβάλει 250 εκατ. ευρώ ως μη καταβληθέντες φόρους στο Λουξεμβούργο.
Σε μια απόφαση που απηχεί την ανάλογη ήττα της επιτρόπου στην παρατεταμένη σύγκρουσή της με την Apple, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη πως η Κομισιόν «δεν κατόρθωσε να αποδείξει με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες ότι υπήρξε αθέμιτη μείωση των φόρων που θα έπρεπε να καταβάλει η θυγατρική του ομίλου Amazon».
Εν προκειμένω το ποσό των μη καταβληθέντων φόρων είναι πολύ μικρό, αλλά εμπειρογνώμονες του κλάδου εκτιμούν πως η απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για ανάλογες περιπτώσεις που έχει θέσει η Κομισιόν όπως εκείνες της Ikea και της Nike σε ό,τι αφορά τη φορολογική τους μεταχείριση από την Ολλανδία.
Οπως τονίζει εμπειρογνώμων επί θεμάτων φορολογίας στη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, «η απόφαση αποτελεί πλήγμα και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως οι έρευνες κατά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν σωστά τη φοροαποφυγή μεγάλης κλίμακας».
Οι μηχανισμοί με τους οποίους κατορθώνουν να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση οι πολυεθνικές έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. δρομολογούν την επιβολή φόρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς τουλάχιστον για την περίπτωση που δεν οριστικοποιείται η συμφωνία για την επιβολή φόρου σε διεθνές επίπεδο.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση, η επίτροπος Ανταγωνισμού τόνισε πως οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν μεν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζουν τη φορολογική τους πολιτική αλλά «πρέπει να το κάνουν σεβόμενες το κοινοτικό κεκτημένο και τους νόμους κατά των κρατικών ενισχύσεων».
Αφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο κάθε αντίδρασης της Κομισιόν, λέγοντας πως θα μελετήσει την απόφαση και θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της.
Δεν ήταν πάντως εντελώς αρνητικές για την Κομισιόν οι χθεσινές (12/5) αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπόθεση της Engie

Η Κομισιόν δικαιώθηκε από το Δικαστήριο στην υπόθεση της Engie, που οφείλει τώρα να καταβάλει στο Λουξεμβούργο φόρους ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Το Δικαστήριο απεφάνθη, άλλωστε, πως η Κομισιόν «δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι υπερέβη τα όρια των αρμοδιοτήτων της υποβάλλοντας καταγγελία στις δύο αυτές περιπτώσεις». Σημειωτέον ότι και οι δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου επιδέχονται έφεση.