Το Μαξίμου αποφάσισε σκληρό lockdown 3 παίρνοντας το ρίσκο δύο μηνών μεγάλης πολιτικής φθοράς με σκληρές μάχες μέσα και έξω από την Βουλή.
Ο αρχικός προγραμματισμός για ανοικτή αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away δεν ευοδώθηκε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν εδώ και καιρό τις πιέσεις των λοιμωξιολόγων για το lockdown τύπου Μαρτίου αλλά το απεύχονταν καθώς θεωρούσαν ότι με το υβριδικό σχήμα της ημιανοικτής αγοράς θα μπορούσε να περάσει το επόμενο δίμηνο.
Πάνω σε αυτή την γραμμή, πολλές φορές είδαμε υπουργούς όπως π.χ ο Άδωνις Γεωργιάδης να βγαίνει και να προαναγγέλλει μελλοντικά ανοίγματα κλάδων…

Προφανώς, δεν τα έβγαζε από το μυαλό του, υπήρχε μία κεντρική γραμμή, μία κοινή στρατηγική ότι πρέπει το λιανεμπόριο να συνεχίσει να παίρνει ανάσες έστω και μισές…
Αυτό, όμως, που δεν μπορούσαν να σταθμίσουν καθόλου στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η μεγάλη διασπορά του ιού που παρατηρήθηκε στα σχολεία και από εκεί στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

Κάποιοι, υπουργοί, μάλιστα, θα τολμήσουν να πουν ότι ήταν λάθος που άνοιξαν τα σχολεία – το παραδέχονται και επιστήμονες- και αφού μπορούσαν τα μαθήματα να συνεχιστούν με την τηλεκπαίδευση θα έπρεπε να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο και όχι να ανοίξουν στην καρδιά του χειμώνα…
Και βέβαια, σε αυτό έχουν ευθύνη και οι λοιμωξιολόγοι που έλεγαν ότι είναι αμελητέα η διασπορά στα σχολεία…
Έπεσαν έξω, όπως σε πολλά άλλα.

Αντίθετοι Άδωνις-Σταικούρας – Αιχμές για Κικίλια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αν υπήρχαν δύο άνθρωποι που η έκτακτη σύσκεψη στις 9 Φεβρουαρίου 2021 τους βρήκε σιωπηρώς αντίθετους αυτοί ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χρήστος Σταικούρας.
Ο πρώτος διότι δέχεται τις πιέσεις και τα παράπονα από τους συλλόγους και τα επιμελητήρια και ο δεύτερος διότι θα αναγκαστεί να βάλει ξανά… χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου κάθε μήνα να δίνει 3 δισ ευρώ στην στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων συνυπολογιζόμενη και την «χασούρα» της αγοράς.
Μάλιστα, υπήρχε και σχετική γκρίνια με την επιτακτική «εισήγηση» Κικίλια για ολικό lockdown καθώς θεωρήθηκε ότι κάνει επικοινωνία στις πλάτες άλλων…

Το άνοιγμα των σχολείων έκλεισε και… την αγορά

Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι εάν δεν υπήρχε το άνοιγμα των σχολείων, η κατάσταση στην αγορά θα ήταν διαφορετική.
Άλλωστε η χθεσινή 9/2 ψηφοφορία στην επιτροπή έδειξε ότι υπάρχει ένας πυρήνας 6-7 καθηγητών που δεν ήταν και τόσο σύμφωνοι με την πορεία της διαχείρισης της επιδημίας.
Με άλλα λόγια, το κόστος των κλειστών σχολείων ενέχει ένα μικρό οικονομικό κόστος για το κράτος το οποίο θα πληρώσει τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς (σε όσους δεν εκτελούν τηλεργασία) αλλά έχει ένα μεγάλο κοινωνικό κόστος από την κόπωση των οικογενειών.
Η κλειστή αγορά, όμως, έχει και κοινωνικό κόστος και πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος.

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις 15 Μαρτίου 2021 και μετά

Από εκεί και πέρα, παρόλο που η κυβέρνηση πήρε το ρίσκο του σκληρού τύπου lockdown (απαγορεύει μέχρι και την μετακίνηση από δήμο σε δήμο), στους σχεδιασμούς της είναι μέσα από το σκληρό lockdown όλο το Φεβρουάριο να μπορεί να ανοίξει σταδιακά -με τη μέθοδο ακορντεόν- κλάδους της οικονομίας από τον Μάρτιο και μετά.
Σε πρώτη φάση την ενδιαφέρει να μην ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική τον Φεβρουάριο και αρχές του Μαρτίου, διάστημα το οποίο φοβούνται πολύ οι επιδημιολόγοι.

Οι ευρύτεροι σχεδιασμοί για ένα κανονικό Πάσχα

Σε δεύτερη φάση να μπορούν να ανοίξουν σιγά σιγά κλάδοι όπως το λιανεμπόριο με την μέθοδο του click away και παράλληλα να μεγαλώνει ο αριθμός των εμβολιασμένων.
Η κυβέρνηση, όσο και αν φαίνεται πρόωρο στέκεται ιδιαίτερα στα διαστήματα από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου καθώς και τέλη Απριλίου – αρχές Μαίου.
Ο λόγος είναι ότι στο πρώτο διάστημα τελείται το Εβραικό Πάσχα και μπορεί η Ελλάδα εάν είναι «καθαρή» να τραβήξει κόσμο από το Ισραήλ μέσα και από το «πράσινο διαβατήριο» που θα διαθέτουν οι εμβολιασμένοι Ισραηλίτες.
Και το δεύτερο διάστημα, αφορά το Ορθόδοξο Πάσχα το οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να το «προσφέρει» στους πολίτες τη δυνατότητα, τηρουμένων των αναλογιών, να κάνουν ένα «κανονικό» Πάσχα.
Πάντως, σε κάθε τόνο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown τέτοιου τύπου και δεν θα ξαναυπάρξει.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ