Την αλλαγή του πλαισίου για την Golden Visa προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα έρθει νέα ρύθμιση μέσω της οποίας θα αυξηθεί το χρηματικό όριο για να πάρει κάποιος τη συγκεκριμένη βίζα, εάν επιθυμεί να αγοράσει ένα ακίνητο είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στα νησιά.

Αύξηση του ορίου επενδύσεων για την Golden Visa

Αυτό αναμένεται να πάει στα 800.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα. Σκέψεις, πάντως, υπάρχουν ώστε να παραμείνει στα 250.000 ευρώ σε περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

«Σχεδιάζουμε μια περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις που αφορά τις περιοχές με σημαντική πίεση στα ενοίκια, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα νησιά. Μπορεί να πάει στις 800.000. Επενδύσεις δηλαδή που δεν είναι ανταγωνιστικές», είπε αρχικά απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την στεγαστική κρίση. Συμπλήρωσε, όμως, ότι μπορούμε να κρατήσουμε τα 250.000 εκεί που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

«Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης. Θα αφορά μεγαλύτερες επενδύσεις που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που θέλει κάποιος να αγοράζει», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι μόλις το 7% των αγορών διαμερισμάτων αφορούσαν το πρόγραμμα της Golden Visa.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς τον Νίκο Ανδρουλάκη επισήμανε ότι ακούει και την πρόταση για όσους έχουν ακίνητα Golden Visa να τα μισθώνουν μόνο μακροχρόνια και όχι βραχυπρόθεσμα.
Σαφές μήνυμα για τα στεγαστικά δάνεια

Την ίδια ώρα, έστειλε σαφές μήνυμα προς τις Τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην παροχή στεγαστικών δανείων. «Δεν είναι ενθαρρυντικά τα νούμερα στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο τολμηρές, την στιγμή που ήδη έχει δοθεί η δυνατότητα δανείου από μη τραπεζικά ιδρύματα. Δεν είναι απαγορευμένος καρπός ένα δάνειο», είπε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Ν. Ανδρουλάκη ότι υπάρχει ένα ζήτημα. «Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν το ανάποδο αποτέλεσμα περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Και το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018», σημείωσε χαρακτηριστικά, είπε όμως οι τιμές δεν έχουν φτάσει το 2007-2008. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αδικείτε όταν η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα. « Το 2019 αντιμετώπισε την υπερφολόγηση των ακινήτων, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ. Διευκολύναμε το φόρο γονικών παροχών, έχουν πάνω 140.000 μεταβιβάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές από το 2020. Και έχουμε τα προγράμματα Εξοικονομώ και Ανακαινίζω- Ενοικιάζω», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές προς τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, λέγοντας ότι καλύτερο θα ήταν να δώσει τα κλειστά κτίρια σε όσους έχουν προβλήματα κaι όχι στις συλλογικότητες.

Επανερχόμενος στα AirBnB και στην Golden Visa υπογράμμισε ότι πολλά μεσαία και χαμηλά εισοδήματα στράφηκαν στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Δεν είναι όφελος μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τους μικρούς. Αλήθεια είναι ότι η Golden Visa είναι μέτρο που έχει φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και όταν εφαρμόστηκε ήταν για να δώσει ώθηση στη στεγαστική αγορά», σημείωσε.
«Ο Ανδρουλάκης έχει βραχυκυκλώσει πολιτικά»

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βραχυκυκλώσει πολιτικά, επειδή ένα κεντροδεξιό κόμμα ασκεί πολιτικές για τους ευάλωτους πολίτες. «Ενώ επί της ουσίας συμφωνούμε επιμένετε να ανακαλύπτεται διαχωριστικές γραμμές. Η βασική μας πολιτική επιλογή παραμένει πως θα μπορέσουμε να στηρίξουμε νέους συμπολίτες μας, μέσα από προγράμματα όπως το Σπίτι μου και θα δώσουμε κίνητρα για να φέρουμε στην αγορά ακινήτων περισσότερα κλειστά διαμερίσματα. Και πως θα περιορίσουμε ενδεχομένως μια ζήτηση προς υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε ο πρωθυπουργός. Απάντησε, στον κ. Ανδρουλάκη και για την κατασκευή νέων σπιτιών που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ουσιαστικά αυτό γίνεται μέσω του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Τέλος, σε ό,τι αφορά ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε κάτι τέτοιο είναι να αποδείξουμε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο. «Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση, απόλυτη διαφάνεια. Και απόδειξη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είχε σημαντική συνδρομή ως προς τους στόχους που έθεσε η Ευρώπη», κατέληξε.
Ανδρουλάκης: Η Golden Visa έχει γίνει φαρμάκι

Για αύξηση του κόστους στέγασης έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προκύψει αύξηση 50% στα ενοίκια και «πολλοί κάτοικοι των κέντρων αναγκάζονται να μετακομίσουν μην αντέχοντας το κόστος». «Πολυκατοικίες μετατρέπονται σε οικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Golden Visa που θεσπίστηκε από πολλά κράτη όπως και το δικό μας για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει πλέον αφελληνισμό των ακινήτων», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για την Golden Visa υπογράμμισε ότι πρέπει από αύριο πρωί να μπει ρητή απαγόρευση για ακίνητα που έχουν αγοραστεί με Golden Visa να μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση.« Πρέπει να χρησιμοποιούνται είτε για ιδιοκατοίκιση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ενοίκια. Η Golden Visa ψηφίστηκε και καλώς τότε για να ξεπαγώσει την αγορά ακινήτων», είπε και προσέθεσε ότι η Golden Visa έχει γίνει φαρμάκι.

«Είπατε ότι θα αυξήσετε το κόστος Golden Visa στο ύψος τιμής ακινήτων κέντρου, νοτίων προαστίων αλλά η λύση αυτή δεν είναι επαρκής καθώς μετέφερε το πρόβλημα στις φτωχότερες συνοικίες. Άλλες χώρες έχουν αναστείλει την Golden Visa. Και θα μου πείτε δεν θέλουμε άμεσες επενδύσεις; Σας απαντούμε ότι θα δίνουμε Golden Visa μόνο σε όσους επενδύουν σε άλλους τομείς έρευνας για παράδειγμα για όχι σε ακίνητα για να πάψει να είναι μπίζνα. Οι προτάσεις έχουν στόχο την αντιμετώπιση και λύση της στεγαστικής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.